Jocs Olímpics

Es confirma el positiu per dopatge de la patinadora russa Kamila Valíeva enmig d'un litigi legal entre el COI i els russos

El Tribunal d'arbitratge esportiu decidirà dilluns si la russa pot seguir competint als Jocs

Kamila Valíeva és una de les sensacions dels Jocs.
14/02/2022
5 min

BarcelonaL'esport rus no es pot treure de sobre l'estigma del dopatge. Just quan semblava acabar-se la sanció que va rebre tot el seu comitè olímpic, acusat de donar suport a una xarxa de dopatge amb participació de l'estat on estaven involucrats responsables del laboratori antidopatge de Moscou, directius i funcionaris, la gran estrella dels Jocs d'Hivern de Pequín, Kamila Valíeva, ha donat positiu. Rússia participa en aquests Jocs encara sota el nom esportistes olímpics russos, i no pot fer pujar la seva bandera ni fer sonar el seu himne en cas de medalles per la sanció rebuda per la xarxa creada coincidint amb els Jocs d'Hivern del 2014 a Sotxi (Rússia). Aquest positiu, doncs, suposa un nou cop per a la seva imatge, ja prou castigada. I el cas no s'ha tancat, ja que l'Agència contra el Dopatge rus no ha sancionat Valíeva, que a hores d'ara encara podria debutar dimarts al torneig individual. Tanmateix, tant l'Agència Mundial contra el Dopatge com el Comitè Olímpic Internacional han presentat un recurs exigint que la jove russa sigui apartada ja dels Jocs.

Després de tres dies de rumors, l'Agència Internacional de Control contra el Dopatge ha confirmat el positiu de la jove patinadora sobre gel, de només 15 anys. Valíeva havia liderat el triomf de l'equip rus en la prova per equips, però la medalla mai la va rebre, ja que abans es va detectar el positiu de la jove patinadora de Kazan. El positiu, però, és per una prova realitzada fa mesos. Però el cas no s'ha fet públic fins ara. Valíeva va donar positiu per trimetazidina en un control efectuat el 25 de desembre a Sant Petersburg durant els Campionats de Rússia. Una prova que la jove patinadora va guanyar. L'agència antidopatge russa (Rusada), responsable del control, va enviar l'orina al laboratori d'Estocolm, on no es van tenir els resultats fins al 8 de febrer, just després de l'exhibició de Valíeva a la Xina, on va ser la primera dona en fer un quàdruple salt en uns Jocs. Va fer-ho dos cops, de fet.

La participació de Valíeva va revolucionar els Jocs. Una nena que era capaç de girar en l'aire sense fi, mostrant un patinatge magnífic, que barrejava la seguretat amb la tècnica. I fent la sensació que encara podia millorar el seu rendiment. L'or als russos no va ser discutit per ningú, en una competició on se sumen els punts d'un patinador individual en categoria masculina, una patinadora, una parella en patinatge artístic i una segona parella en dansa sobre gel. Però la medalla mai va arribar al coll de la jove campiona d'Europa, la joia de la corona d'una nova fornada de patinadores entrenades per la sempre polèmica Eteri Tuberidze, que crea campiones abans dels 18 anys amb mètodes molt durs, tot i que poques d'aquestes esportistes poden seguir competint al mateix nivell després.

Una substància contra l'angina de pit

L'Agència Mundial contra el Dopatge només ha fet públic el positiu avui, tot i que abans havia admès que estava estudiant un cas relatiu a una patinadora de menys de 16 anys, fet que convertia el cas en un problema legal, ja que les normes olímpiques admetent una legislació diferent per protegir esportistes d'aquesta edat. La premsa russa va informar que el positiu hauria sigut per trimetazidina, un medicament que es fa servir per lluitar contra les angines de pit. Malgrat que la substància no estaria directament relacionada amb la millora el rendiment físic, està en la llista de substàncies prohibides, ja que permet que les cèl·lules del múscul cardíac siguin més eficients. De fet, el medicament va ser declarat il·legal sense tenir proves definitives quan es va detectar que apareixia en moltes mostres d'esportistes de l'est d'Europa, motiu que va portar als responsables mundials a sospitar. A Moscou denuncien que es tracta d'un cas de discriminació.

De fet, un cop els russos van conèixer les notícies del laboratori d'Estocolm, van apartar la jove patinadora de la disciplina del grup i la van sancionar sense fer-ho públic. Dijous, però, Valíeva va tornar als entrenaments, ja que havia presentat un recurs que l'agència contra el dopatge rus havia acceptat. Se li permetia, així, que seguís als Jocs. L'argument utilitzat hauria estat que faltava una segon anàlisi per confirmar el cas.

Valíeva durant el seu exercici lliure dins del concurs per equips. La setmana que ve torna a competir.

El protocol en casos d'esportistes de menys de 16 anys implica no fer pública la seva identitat, però en aquest cas els responsables de l'agència mundial han optat per admetre que es tracta de Valíeva, davant l'enrenou mediàtic que s'ha generat. L'enrenou, de fet, seguirà, ja que tant el Comitè Olímpic Internacional com l'Agència Mundial contra el Dopatge la Federació internacional de patinatge han exigit que Valíeva sigui sancionada i apartada dels Jocs amb efecte immeditat. La decisió queda en mans del Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS), que haurà de decidir dilluns qui té la raó i si deixa Valíeva fora del concurs individual dels Jocs. "L'AMA vol confirmar que té intenció de presentar una apel·lació davant el Tribunal d'Arbitratge Esportiu en relació amb el cas que afecta una patinadora del Comitè Olímpic Rus que va donar positiu per una substància prohibida abans dels Jocs", va indicar l'organisme encarregat de la lluita contra el dopatge en un comunicat.

En el concurs per equips, per darrere de Rússia, havien quedat els equips dels Estats Units i el Japó. De fet, després de l'escàndol provocat per la xarxa de dopatge rus del 2014, als Estats Units van crear una llei gràcies al testimoni de Grigori Rodxenkov, l'exdirector del laboratori de Moscou responsable de la xarxa, que va fugir als Estats Units. La llei permet al govern nord-americà perseguir a qui perjudiqui esportistes dels Estats Units fent servir el dopatge.

El Kremlin vol que continuï competint

El Kremlin ha explicat que està convençut que el cas és "un malentès" i ha fet una crida a esperar les conclusions de la investigació. El protocol diu que Valíeva no rebrà una sanció, que podria ser de dos anys sense competir com a màxim, fins que no es faci una nova anàlisi de la prova per una substància que ha estat detectada en molts esportistes de països de l'est d'Europa, motiu pel qual va ser inclosa en la llista de medicaments prohibits malgrat que no s'han fet prou estudis per demostrar si realment afecta el rendiment dels esportistes. El portaveu de la Presidència de Rússia, Dmitri Peskov, ha explicat: "Els nostres funcionaris es fan determinades preguntes sobre els terminis dels controls a Valíeva , però no comentem i no volem comentar la situació. Esperem al final de la investigació". De fet, Peskov ha animat la jove patinadora a seguir competint i guanyar la medalla d'or. "Aixeca el cap, orgullosa de ser russa", ha sentenciat. El COI, però, intentarà evitar que debuti al concurs individual d'aquest dimarts per no haver de retirar després una possible medalla d'or en cas de confirmació del positiu.

stats