ENQUESTA DE L’ARA
Misc17/09/2017

ENQUESTA DE L'ARA: La Constitució espanyola, sense suport a Catalunya

Només el 27,8% dels catalans votarien avui la carta magna, referendada en el seu dia pel 90%

Maiol Roger
i Maiol Roger

BarcelonaSi avui se celebrés un referèndum per votar la Constitució espanyola, només el 27,8% dels catalans hi votarien a favor, segons l’enquesta de l’Institut Opinòmetre per a l’ARA, una xifra molt llunyana al 90,46% dels votants que van aprovar-la el 1978 en un referèndum que a Catalunya va tenir una participació del 67,91%. El fet que menys d’un terç dels ciutadans confiïn avui en el text que el govern espanyol branda per frenar el Procés demostra que, per a la majoria dels catalans, la Constitució ja no té validesa per donar-los resposta. I també demostra que és ineficaç l’argument que esgrimeixen els partits espanyolistes quan, sovint, recorden que Catalunya va avalar massivament la Constitució. Parlar del text constitucional com un marc inamovible i argumentar que Catalunya li va donar suport fervorosament ja partia amb un biaix: la majoria dels catalans no l’han pogut votar. L’enquesta rebla aquesta dada: si poguessin, tampoc la votarien. La xifra del 27,8% podria ser una mica més elevada si tenim en compte que hi ha un 18,7% d’indecisos. El 39,7% hi votarien en contra i l’11,3% afirmen que s’abstindrien.

Tot i la manca de suport, la Constitució és el mur que situa Mariano Rajoy contra el Procés, des de l’article 2, que parla de la indissoluble unitat d’Espanya, fins a l’article 155, que permet suspendre l’autonomia i que Rajoy té sobre la taula com a mesura més dràstica contra el Govern a les portes de l’1-O.

Cargando
No hay anuncios

Per partits, els votants del PP són els que donarien més suport a la Constitució avui en dia (76,9%), cosa que avalaria l’estratègia del partit, tancat en banda a qualsevol canvi en el text. Seguint aquesta lògica, els de Ciutadans s’hi mostren menys entusiasmats (dos terços hi votarien a favor i un terç en contra), però encara hi mostren un suport sòlid. I al PSC -que abandera la demanda d’un canvi a la Constitució- hi ha divisió d’opinions: la meitat dels seus electors hi votarien a favor, un 31,8% la rebutjarien i un 3,5% no anirien a votar. Els votants de Catalunya Sí que es Pot també demostren poc interès per un text que només avalarien un 20% dels seus votants. La xifra ja es redueix al mínim entre els simpatitzants del PDECat (18,7%), ERC (9,4%) i la CUP (5,9%), que aspiren a confeccionar una nova Constitució: la de la República Catalana.

Amb les dades a la mà és evident, doncs, que els catalans no confien que l’actual text constitucional permeti trobar un encaix per a Catalunya. La sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut i la manca de voluntat de trobar un encaix legal al referèndum han sigut factors decisius per a l’augment de l’independentisme i, lògicament, també per al desencís amb la Constitució.

Cargando
No hay anuncios

Sense esperança

La carta magna ja no genera consens a Catalunya. Tampoc hi ha esperança, segons l’enquesta, perquè els partits espanyols trobin una solució després de l’1-O. Només el 31,7% dels enquestats consideren que el govern espanyol farà una oferta després del referèndum. La xifra és encara més baixa quan als ciutadans se’ls pregunta si creuen que alguna formació estatal pot abanderar un canvi de rasant que faci canviar d’opinió els independentistes.

Cargando
No hay anuncios

El PP és el partit que menys confiança genera: només un 6,2% dels enquestats confien “molt o bastant” en una oferta liderada pel partit que governa a Espanya. I no en va: Mariano Rajoy ha tingut cinc anys de Procés per fer un gest amb Catalunya, fins ara inexistent. Les xifres respecte al PSOE i Ciutadans són lleugerament millors, però sempre des del recel: els partits que encapçalen Pedro Sánchez i Albert Rivera tenen la confiança del 16% dels enquestats. Els socialistes són més ben vistos (un 36,8% dels enquestats hi confien poc, i un 42,2%, gens), mentre que la majoria no confien “gens” en el partit taronja. Podem, que rebutja l’1-O però dona suport al dret a decidir, obté els millors registres (un 21,5% hi confien molt o bastant), però, curiosament, és el que obté unes xifres de confiança més baixes entre els seus teòrics votants: un 35,5% dels electors de Catalunya Sí que es Pot -la confluència on s’integra Podem- confien poc en el partit lila, i un 10%, gens.

Cargando
No hay anuncios

L’enquesta de l’ARA fotografia un panorama descoratjador per als partidaris de la unitat d’Espanya: no només la Constitució actual té un suport de mínims, sinó que la immensa majoria dels ciutadans no confien en una resposta satisfactòria per part dels quatre grans partits. I això, entre altres coses, explica per què l’1 d’octubre es vota sobre la independència i per què, amb les dades de l’enquesta a la mà, el sí s’imposaria sense problemes.