Les dues Corees intercanvien foc d'artilleria a la frontera marítima en disputa

L'intercanvi de trets s'ha produït a l'anomenada línia límit del nord (LLN), la frontera del mar Groc, després d'uns exercicis militars iniciats per Corea del Nord

Maniobres militars conjuntes dels Estats Units i Corea del Sud avui a Pohang, a uns 360km al sud-est de Seül / EFE
Efe
31/03/2014
2 min

SeülNou episodi de tensió entre les dues Corees. Aquest dilluns, suposadament en el transcurs d'uns exercicis militars, Corea del Nord ha llançat uns projectils que han caigut en aigües sud-coreanes. Això ha provocat la resposta de les forces armades de Corea del Sud, que han llançats trets cap a l'altra banda de la frontera.

Com a conseqüència de l'intercanvi de trets, els residents de les illes sud-coreanes properes a la conflictiva frontera amb el Nord a través del mar Groc han sigut evacuats en refugis, segons ha indicat el portaveu de Defensa sud-coreà.

A més, l'exèrcit de Corea del Sud ha enviat avions de combat F-15 a la zona, davant la possibilitat de més incidents.

Els primers trets nord-coreans s'han produït a les 12.15 hores –04.15, hora catalana– i, immediatament després, la força naval del Sud ha respost amb el llançament de diverses desenes d'obusos autopropulsats Howitzer K-9, que han caigut en aigües nord-coreanes.

El llançament de míssils al sud de la frontera marítima forma part de les maniobres militars que el règim de Kim Jong-un ha iniciat aquest dilluns, sense previ avís, a les rodalies de la disputada frontera marítima del mar Groc entre les dues Corees, coneguda com a línia límit del Nord (LLN).

Aquesta és la zona on va tenir lloc un dels incidents més greus entre les dues Corees, quan el novembre del 2010 el Nord va dur a terme un bombardeig sobre l'illa sud-coreana de Yeonpyeong, que va causar la mort de dos civils i dos militars.

Això explica la ferma reacció mostrada avui per Seül, que aquest matí ja ha advertit que "Corea del Nord sembla estar intentant crear una situació de crisi en elevar la tensió a la frontera marítima", en paraules d'un portaveu de Defensa després que el país veí anunciés les maniobres militars.

L'exercici naval nord-coreà es considera una nova resposta a les maniobres militars conjuntes FOAL Eagle que Seül i Washington duen a terme des de finals de febrer i fins al 18 d'abril a territori sud-coreà.

Pyongyang, que considera el FOAL Eagle com "un assaig d'invasió" al seu país, ja va llançar al mar, fa unes setmanes, míssils de curt i mitjà abast com a resposta.

Les dues Corees han protagonitzat xocs de diversa gravetat a la frontera del mar Groc, entre les quals figura l'enfonsament del vaixell sud-coreà 'Cheonan' el març del 2010, amb 46 morts, que Seül atribueix a Pyongyang.

Nord i Sud es mantenen tècnicament enfrontats des de la Guerra de Corea (1950-53), que va finalitzar amb un armistici que, fins a dia d'avui, no ha estat mai reemplaçat per un tractat de pau.

stats