El Suprem suspèn el judici de Reguant per una irregularitat en el procediment
La Fiscalia haurà de presentar un nou escrit d'acusació i s'haurà de tornar a assenyalar el judici oral
El Tribunal Suprem ha suspès aquest dimarts el judici a la diputada de la CUP Eulàlia Reguant per una irregularitat en el procediment. Davant les protestes de la defensa de la diputada cupaire, el tribunal ha acceptat retrocedir i deixar sense efecte l'escrit d'acusació actual, que havia elaborat la Fiscalia Provincial de Madrid i no la del Suprem. Ara serà el ministeri públic d'aquest tribunal qui haurà de redactar un nou escrit d'acusació perquè la sala segona torni a fixar una data per al judici a Reguant, que s'havia de celebrar aquest dimarts i dimecres.
El problema rau en el fet que la situació d'Eulàlia Reguant va canviar el 14 de febrer quan després de les eleccions catalanes va obtenir l'acta de diputada al Parlament i, per tant, la condició d'aforada. Això hauria d'haver portat el jutjat d'instrucció número 10 de la capital espanyola a inhibir-se de continuar amb el cas –derivat de la negativa de Reguant de respondre a les preguntes de Vox durant el judici del Procés– i traslladar-lo al Suprem, cosa que no va fer. De fet, va dictar la interlocutòria d'obertura de judici oral a l'abril, quan ja era aforada i havia de ser jutjada a l'alt tribunal.
Divendres passat, la Fiscalia del Suprem va presentar un escrit que la defensa ha rebut aquest dilluns a la nit, poques hores abans de l'inici del judici, en què modifica les conclusions provisionals i rebaixa la petició de pena de sis a quatre mesos de presó per desobediència. L'advocat de Reguant entenia que era una manera d'evitar la nul·litat, però en l'exposició de les qüestions prèvies el fiscal Carmelo Quintana ha informat que estimava parcialment l'al·legació de la defensa. El president del tribunal, Miguel Colmenero, hi ha estat d'acord.
"S'hauria de suspendre el judici", ha defensat el diputat de la CUP al Parlament Xavi Pellicer, en declaracions als mitjans abans que comencés la sessió. La seva tesi era que hi havia hagut una comunicació informal entre el Suprem i la Fiscalia per evitar la nul·litat amb el nou escrit de la Fiscalia del Suprem. Un cop s'ha acordat l'ajornament, l'entorn de Reguant creu que el tribunal havia parlat amb el fiscal informalment per advertir-lo que suspendria el judici i, per això, Quintana no s'ha oposat a la petició de la defensa.
L'advocat de Reguant, Daniel Amelang, ha exposat aquesta suposada irregularitat durant les qüestions prèvies i ha reiterat que les actuacions s'haurien de retrotreure al moment anterior a la presentació de l'escrit d'acusació per part del ministeri públic. El fiscal Quintana ha sigut ambigu en la seva resposta: ha argumentat que el procés penal és de "cristal·lització progressiva" i ha afirmat que haver comunicat les modificacions en la petició de penes implica un "millor exercici del dret a la defensa". Alhora, però, ha assumit que la interlocutòria d'obertura de judici oral l'hauria d'haver dictat un instructor del Suprem, i no un jutjat ordinari de Madrid.
En la seva primera intervenció, el lletrat de Reguant també ha posat de manifest que les conseqüències que se'n podrien derivar si el tribunal la condemnés serien d'una "palmària desproporció" si es tenen en compte els fets. Comportarien sis mesos de privació de llibertat –la diputada de la CUP no hauria d'ingressar a la presó– i la vulneració del dret fonamental a la participació política, ha denunciat. Amelang també ha assenyalat que Reguant ja va pagar 2.500 euros per no haver respost a Vox, sanció que, protesta, la legislació preveu per als testimonis en judicis que hagin comès alguna acció punible però no delictiva. Si va haver de pagar perquè no hi havia delicte, ara no se l'hauria de perseguir per la via penal, sosté la defensa. O, en cas contrari, caldria anul·lar la primera sanció i continuar amb el procés judicial. El tribunal no s'ha pronunciat sobre la resta d'al·legacions perquè, com que acceptava la primera, ha considerat que no calia.
Suport d'ERC, Junts, PDECat, Comuns, EH Bildu, Més per Mallorca, Òmnium i ANC
A més, l'advocat de la diputada anticapitalista ha apel·lat a la llibertat ideològica i d'expressió per no ser jutjada. Aquest relat és el que han exposat les formacions polítiques que s'han arribat al Suprem a donar-li suport abans de l'inici del judici: Esquerra, Junts, PDECat, En Comú Podem, EH Bildu, Més per Mallorca, Òmnium Cultural i l'Assemblea. També hi havia una àmplia representació cupaire, amb el nou membre de la mesa del Parlament Carles Riera i la cap de files a la cambra catalana, Dolors Sabater, juntament amb el grup de suport a Reguant.