Qui és Donald Tusk?

Trajectòria i èxits polítics del nou president del Consell Europeu

Encaixada de mans entre el nou president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker (esquerra), i el nou president del Consell Europeu, Donald Tusk (dreta). YVES HERMAN / REUTERS.
Mireia Quingles
01/12/2014
3 min

BarcelonaDesprés de set anys al capdavant del govern de Polònia, Donald Tusk ocupa aquest dilluns la presidència del Consell Europeu (en substitució del belga Herman Van Rompuy), convertint-se en el primer polític de l'Europa de l'Est en accedir a aquest càrrec.

Líder del partit de centre-dreta polonès Plataforma Cívica, Tusk s'ha coronat com un dels líders més ben valorats d'Europa. Diversos analistes consideren que el nou càrrec de Tusk, a més de ser un premi al país pel seu ràpid creixement econòmic i el seu posicionament de líder entre els països excomunistes, és també un reconeixement personal a les seves capacitats com a polític. El seu govern va aconseguir salvar el país de la recessió econòmica que va afectar Europa des del 2007, i mantenir el creixement econòmic fins a aquest any.

Quina és la trajectòria política de Donald Tusk?

Historiador de professió, Tusk va participar activament en el moviment sindical Solidaritat, que va aconseguir posar fi als llargs anys de comunisme soviètic a Polònia l'any 1989. Durant la primera dècada de democràcia, Tusk es va adscriure a dos partits de la centredreta liberal. L'any 2001 va ser en un dels fundadors de Plataforma Cívica, i va forjar la seva reputació política fins a convertir-se, al 2003, en líder del partit, càrrec que va ocupar fins el darrer setembre. Investit com a primer ministre després de la victòria electoral del partit al 2007, Tusk va posar en marxa un seguit de polítiques liberals enfocades a la modernització del país i la creació de llocs de treball. Tusk va aconseguir la reelecció l'any 2011, i el seu mandat es va convertir en el més llarg de la història de la Tercera República de Polònia.

Quines han estat les relacions de Polonia amb la UE durant el govern de Tusk?

Quan Donald Tusk i el seu partit, Plataforma Cívica, van arribar al poder al 2007 -tres anys després de l'entrada del país a la Unió Europea- la política exterior del país va fer un gir radical per a enfocar-se cap a l'Europa Occidental. "El govern de Tusk és el primer govern polonès que és clarament pro Unió Europea i pro Alemanya", explica Josef Janning, del Consell Europeu de Relacions Exteriors a Berlín, a 'The Economist'. Els seus opositors directes, el partit Llei i Justicia (PiS) liderat pels germans Kaczynski, que van governar el país de 2005 a 2007, es caracteritzen pel seu euroescepticisme i conservadorisme, i per unes polítiques pobres i reticents cap a Alemanya i Rússia, a qui guarden rancor pel passat històric que enfronta els països.

Durant el mandat de Tusk, les relacions econòmiques amb Alemanya es van enfortir, fins a convertir-se en les més importants del país. De fet, Tusk mantenia clares afinitats polítiques i personals amb la Cancellera alemanya, Angela Merkel -l'avi de Merkel, Ludwig Kazmierczak, era polonès, i Tusk és de Gdansk, que formava part de l'Imperi Germànic fins al final de la Primera Guerra Mundial-, certament substituint les relacions prèvies entre Merkel i Sarkozy.

Quines seran les responsabilitats de Tusk dins del Consell Europeu?

La presidència del Consell Europeu donarà, sens dubte, visibilitat a Donald Tusk en les relacions internacionals de la Unió Europea, convertint-se en el cap visible de la institució. Més enllà d'això, Tusk s'encarregarà principalment d'organitzar i coordinar les reunions entre els vint-i-vuit caps d'estat i de govern de la Unió Europea.

A qui ha delegat el seu paper com a primer ministre de Polònia?

Donald Tusk s'ha assegurat continuïtat en el nou govern, que ha delegat a la seva mà dreta, Ewa Kopacz, antiga portaveu del Parlament polonès. La marxa de Tusk ha donat un nou alè al seu partit, Plataforma Cívica, que des de feia mesos s'arrossegava en les enquestes, superat pels seus opositors de Llei i Justícia.

Les causes de la pèrdua de suport recauen en el fre del creixement que afecta al país des de 2012 -en què va passar d'un creixement anual del 4% del PIB a situar-se a nivells inferiors al 2% durant els dos anys posteriors-, i en un escàndol d'escoltes que va esquitxar el partit durant aquest any. Ewa Kopacz va aprofitar l'oportunitat per a apartar del govern els polítics més perjudicats per l'escàndol, i donar-li un aspecte de renovació. Aquest relleu de poders va donar per primer cop en mesos la victòria a Plataforma Cívica en les enquestes de setembre, i noves oportunitats per al partit per guanyar les eleccions parlamentàries de l'any vinent.

stats