Rússia dóna un permís de residència de tres anys a Snowden
L'exanalista de la CIA podria obtenir la ciutadania russa després de viure-hi durant cinc anys, segons el seu advocat
MoscouL'exanalista de la CIA Edward Snowden ha rebut un permís de residència a Rússia per un termini de tres anys, segons ha anunciat aquest dijous el seu assessor legal, Anatoli Kucherena.
D'aquesta manera, Snowden podrà viure en aquest país fins a l'1 d'agost del 2017 i viatjar lliurement a l'estranger, on podrà estar-hi per un període màxim de tres mesos.
"Per què tres anys i no cinc? Les persones que tenen ciutadania d'un altre país, per regla general, obtenen permís de residència per tres anys i, els que no tenen ciutadania, per cinc anys", ha precisat l'assessor en roda de premsa, citat per l'agència Interfax.
Snowden, que havia sol·licitat el mes passat la renovació del seu asil polític temporal a Rússia, país al qual va arribar el 23 de juny del 2013, podria obtenir la ciutadania russa després de viure en aquest país durant cinc anys, ha afegit l'advocat.
"Un ciutadà estranger que ha rebut permís de residència pot, sense cap dubte, optar a la ciutadania. En la llei està escrit: no menys de cinc anys", ha subratllat.
Alhora, l'advocat ha matisat que Snowden és, de moment, un resident temporal a la Federació Russa i que no ha rebut asil polític.
Kucherena ha subratllat que el seu client és lliure per desplaçar-se on li plagui, però ha recordat que ha de tenir en compte les amenaces a la seva seguretat.
Snowden, que compta amb la protecció d'una companyia de seguretat privada, rep un salari i, a més, compta amb ajudes econòmiques d'organitzacions no governamentals.
Respecte el seu futur, l'advocat ha explicat que Snowden encara no ha decidit si tornarà algun dia als Estats Units, on és reclamat per la Justícia i és acusat d'alta traïció.
"Pel que fa a la seva família, per descomptat els troba a faltar. És aquí, lluny del seu país i, és clar, sobretot al principi, va ser molt difícil per a ell", ha subratllat.
L'advocat ha aprofitat per subratllat que Snowden no té res a veure amb les persones que han decidit seguir el seu exemple i revelar secrets d'estat. "No només és una persona, són moltes. Però l'Edward no té res a veure amb això. Els passos que va fer no deixen a ningú indiferent", ha recalcat.
Encara que en els últims mesos la premsa ha suggerit la possibilitat que Snowden abandonés Rússia amb destinació a un altre país, com el Brasil, Kucherena ja havia avançat la intenció d'Snowden d'allargar la seva estada a la Federació Russa.
L'exanalista de la CIA va arribar a l'aeroport moscovita de Sheremétievo el 23 de juny del 2013 amb la intenció de dirigir-se a algun país sud-americà, però es va veure obligat a quedar-se a la zona de trànsit, des d'on va demanar asil a 21 països.
Quatre països sud-americans van oferir-li asil -Equador, Bolívia, Nicaragua i Veneçuela-, però davant la impossibilitat de viatjar va ser finalment Rússia la que li va concedir asil l'1 d'agost, després de cinc setmanes en terra de ningú.
Snowden, que és acusat pels Estats Units d'espionatge, ha trobat feina a Rússia en el sector de la tecnologia de la informació, encara que per motius de seguretat el seu parador es manté en secret.