ESPORTS

Un 2019 en què l'esport ha creuat noves fronteres

La màgia de Biles, la fita de Kipchoge i la sanció a Rússia han marcat el món de l'esport

Simone Biles al mundial de gimnàstica artística.
i Albert Nadal
30/12/2019
7 min

BarcelonaEl 2019 ha sigut un any de grans titulars i fites en matèria esportiva. Els Estats Units s'ha endut per quarta vegada el Mundial femení de futbol, amb rècords d’audiència; el Liverpool ha guanyat la Champions catorze anys després i ha alçat per primer cop el trofeu del Mundial de Clubs; Messi s’ha convertit en el futbolista amb més Pilotes d’Or, sis; el futbol femení espanyol ha anat a la vaga per aconseguir un conveni històric; Simone Biles s’ha convertit en la gimnasta amb més títols mundials de tots els temps; Eliud Kipchoge ha trencat la barrera de les dues hores a la marató; amb el títol de campió del Marc, els Gasol s’han convertit en els primers germans que guanyen l’anell de la NBA; la selecció espanyola masculina de bàsquet s'ha endut el Mundial i la femenina l’Eurobàsquet; el CN Sabadell de waterpolo ha tornat a regnar a Europa; Rafa Nadal ha conquerit Roland Garros per dotzena vegada; els germans Márquez s’han proclamat tots dos campions als Mundials de motociclisme; Sud-africà ha alçat la tercera Copa del Món de rugbi…

Són algunes de les grans notícies que ens ha deixat el 2019. Un any en què també hi ha hagut comiats destacats a casa nostra, com la retirada temporal de la competició d’Ona Carbonell. L'any també serà recordat per l’expulsió de l’esport rus durant quatre anys de les competicions internacionals.

Un gest icònic Megan Rapinoe, a banda de ser una de les millors futbolistes del món, s’ha convertit en una icona pel seu activisme LGTBI i perquè ha sigut capaç d’enfrontar-se a Donald Trump. Sens dubte la imatge que  defineix millor el personatge és aquesta, on se la veu celebrant un gol al Mundial de França mentre somriu obertament al públic, amb el seu gest característic.És la foto d’un referent per a moltes nenes, futbolistes o no. El gest de Rapinoe és icònic, i algun dia el veurem estampat en samarretes.

Rapinoe i el triomf dels EUA

La capitana dels Estats Units, protagonista dins i fora del camp

El 2019 serà recordat sobretot pel Mundial de futbol femení que va acollir França a l’estiu i que va batre rècords d’audiències en un esport clarament a l’alça. Megan Rapinoe, escollida al desembre com la segona futbolista que guanya la Pilota d’Or del futbol femení, va capitanejar el triomf dels Estats Units mentre mostrava el seu rebuig a Donald Trump. La selecció espanyola, per la seva banda, va competir molt dignament al campionat. El futbol femení espanyol ha fet un gran pas endavant en la lluita cap a la igualtat i la dignificació aconseguint un conveni històric que, aquest gener, s'ha de ratificar. La patronal i els sindicats han pactat les bases d’un document que regularà el salari mínim de les futbolistes, la durada de la jornada laboral i les vacances, garantirà la protecció en cas de lesió i establirà un protocol en cas d’embaràs, entre més qüestions. Per aconseguir-lo va fer falta anar a la vaga.

Un bàsquet espanyol de luxe

Triomf masculí al Mundial i femení a l’Eurobàsquet, i èxit de Marc Gasol

El bàsquet català i espanyol gaudeix de bona salut, com s’ha demostrat aquest 2019. La selecció espanyola masculina va guanyar l’Argentina (75-95) en la final del Mundial a la Xina. El triomf dels de Scariolo va arribar sense competir amb cap jugador de la mítica generació dels 80 per primera vegada els últims vint anys. La selecció espanyola femenina, per la seva banda, va fer bons els pronòstics i va revalidar el títol de campiona de l’Eurobàsquet amb un equip format per sis jugadores catalanes que va passar per damunt de França a la final (86-66). En la competició de clubs, Marc Gasol va brillar aconseguint el seu primer anell de campió de la NBA després de superar amb els Toronto Raptors els Golden State Warriors a la sèrie final (4-2). D’aquesta manera, el Marc i el Pau s’han convertit en els primers germans que guanyen l’anell de campions reconeguts per la NBA.

L’any d'or de Biles

La gimnasta nord-americana es corona com la millor de la història

Simone Biles s’ha consagrat aquest 2019 com la millor gimnasta de tots els temps. Als Mundials de Stuttgart celebrats a l’octubre, Biles va aconseguir cinc primers llocs i acumula 25 medalles en la competició mundialista (19 ors, 3 plates i 3 bronzes). La nord-americana, amb només 22 anys, va superar el sostre de la gimnàstica superant el rècord de Vitali Sxerbo (23).

La pausa d’Ona Carbonell

La dona amb més medalles als Mundials de natació posa el fre

Ona Carbonell, la dona amb més medalles de la història dels Mundials de natació, va anunciar al setembre la retirada temporal de la competició just quan es complien dos mesos des que havia aconseguit tres medalles als Mundials de natació sincronitzada a Gwangju (Corea del Sud). La catalana vol dedicar més temps a la família i no serà als Jocs Olímpics de Tòquio. Però Carbonell continua vinculada a la natació donant suport a l’equip espanyol de natació, i no descartar “tornar a ser a l’aigua en futurs compromisos esportius”.

Eliud Kipchoge es converteix en el primer atleta que trenca la barrera de les 2 hores en una marató

Kipchogue desafia la marató

L’atleta kenià baixa de les dues hores en un rècord no homologat

Trencar barreres de l’esport, explorar els límits físics de l’ésser humà i reescriure la història de les maratons. El kenià Eliud Kipchoge es va convertir a l’octubre en el primer atleta que corre una marató en menys de dues hores, la barrera que semblava infranquejable en l’atletisme modern. Kipchoge, que ja té el rècord del món de la marató, va completar els 42,195 km en 1:59:40.02 en un circuit a mida i sense desnivells a Viena. El rècord ha passat a la història amb un asterisc perquè la Federació Internacional d’Atletisme no l’ha homologat com a oficial atès que no complia els criteris que marca.

Els Márquez, intractables

El Marc guanya el sisè Mundial de MotoGP i l’Àlex triomfa a Moto2

Marc i Àlex Márquez no es cansen d’escriure el seu nom a les pàgines de la història del motociclisme. Els dos germans de Cervera, com ja van fer el 2014, s’han proclamat campions del món el mateix any. Fa cinc anys, el petit celebrava el títol de Moto3 i el gran el seu segon de MotoGP. Aquest 2019 l’Àlex s’ha proclamat campió de Moto2 i el Marc s’ha coronat en la categoria reina per sisena vegada. Entre tots dos sumen deu títols i són, sens dubte, la parella de germans més exitosa del motociclisme. A la Fórmula 1, Lewis Hamilton es va proclamar vencedor al novembre i, amb sis títols, va superar els cinc de Juan Manuel Fangio i es queda a només un de Michael Schumacher, el pilot que més n’ha aconseguit en la història de la disciplina reina de l’automobilisme.

Rafa Nadal, rei de París

El manacorí guanya el 12è Roland Garros i lidera el triomf a la Davis

Sembla que Rafa Nadal disposa de la fórmula màgica del druida Panoràmix, dels còmics d’Astèrix i Obèlix, per obtenir una força descomunal. Amb 33 anys, el manacorí acaba el 2019 com a número 1 del món. Nadal va guanyar al juny el Roland Garros per dotzena vegada, i al setembre també va alçar l’Open dels Estats Units per quarta vegada, el seu dinovè Grand Slam. El tenista de Manacor també va liderar i va ser clau en el triomf de l’equip espanyol a la nova Copa Davis de Gerard Piqué, que es va disputar al novembre a Madrid.

El capità Siya Kolisi alçant la copa de campions del món.

Sud-àfrica somriu al Japó

Els Springboks guanyen el seu tercer Mundial de rugbi

Al Mundial de rugbi celebrat al novembre al Japó, Siya Kolisi es va convertir en el tercer capità dels Springboks que va alçar la copa del món, després del triomf contra Anglaterra a la final (32-12). Kolisi va seguir el camí obert per François Pienaar, l’home que va rebre la copa de mans de Nelson Mandela el 1995, i John Smit (2007). Amb el seu triomf, Sud-àfrica iguala Nova Zelanda amb tres títols mundials.

Sanció exemplar a Rússia

L’AMA expulsa l’esport rus de les competicions internacionals

Aquest desembre s’ha fet pública una de les notícies que marcaran un abans i un després en l’esport. L’Agència Mundial Antidopatge (AMA) ha expulsat l’esport rus durant quatre anys de les principals competicions internacionals per haver manipulat la base de dades d’esportistes del laboratori antidopatge de Moscou. La sanció deixa Rússia fora dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020, els Jocs d’Hivern de Pequín del 2022 i el Mundial de futbol de Qatar del 2022, entre més competicions. Els atletes russos només podran participar en esdeveniments esportius internacionals “si són capaços de demostrar que no estan implicats” en l’actual escàndol de manipulació de dades i, en aquest cas, hauran de competir sota bandera neutral. Rússia ja ha anunciat que presentarà aquest gener un recurs al Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS).

stats