Un Eurobàsquet per consolidar una aposta
Les jugadores no volen que el boom de l’esport femení quedi en una moda passatgera
BarcelonaAnimat per la repercussió que està tenint el Mundial de futbol de França, l’Eurobàsquet que aquest dijous es posa en marxa a Sèrbia i Letònia vol aprofitar l’oportunitat per arribar a més públic. El campionat, que compta amb molts al·licients esportius, aspira a millorar les quotes de protagonisme de tornejos anteriors.
El combinat espanyol, que compta amb sis catalanes a la plantilla, és la defensora del títol. “La selecció espanyola ha sostingut el bàsquet femení durant els anys foscos. Després d’uns anys en què la Lliga femenina era la millor d’Europa i en els quals hi havia sis o set equips lluitant a Europa, va arribar una frenada important. La crisi econòmica sempre s’acarnissa amb l’esport, i més encara amb el femení. Les millors jugadores i els millors entrenadors van anar a competir a l’estranger. Per a algunes jugadores, que van aconseguir aprofitar la situació per evolucionar, això es va convertir en una oportunitat per créixer. El boom de les universitats americanes també hi ha influït. Té una part de moda i una altra d’experiència vital. L’elecció de la universitat és important perquè, si no, l’evolució no és l’òptima, i cal tenir en compte que, al jugar sola contra jugadores de la teva mateixa edat, no sempre progresses el necessari i això implica un període d’adaptació al tornar a Europa”, analitza Lucas Mondelo, que té una visió optimista de la transformació que l’esport femení està experimentant. “Els mitjans de comunicació ajuden bastant i hi ha més gent als pavellons. Tenir un patrocinador per a la Lliga ajudarà a fidelitzar la marca i els clubs estan treballant millor amb els recursos que tenen. La situació està repuntant, però encara falta molt camí per arribar al que vam ser. El València Basket, que compta amb una estructura professional, obligarà el Perfumerías Avenida i l’Spar Citylift Girona a no adormir-se. El que seria genial seria que clubs com el Reial Madrid o el Barça apostessin pel bàsquet femení. Cal tornar a la dècada daurada”, confessa.
“La situació ha millorat respecte a fa uns anys i això serà un atractiu per a moltes jugadores nacionals i estrangeres, que tindran ganes de tornar. Seria important que més equips masculins apostessin per tenir una secció femenina, i penso en clubs com el Madrid o el Barça. Això permetria disposar de bons recursos per treballar i les mateixes instal·lacions”, argumenta Anna Cruz. La polivalent jugadora exterior té clar quin ha de ser l’objectiu. “Espero que el boom de l’esport femení no es quedi en una moda passatgera i que es mantingui en el temps. La continuïtat és necessària perquè acabi enganxant els aficionats. Hi ha molta gent que no segueix el bàsquet femení per desconeixement. Si t’agrada el bàsquet, t’ha d’agradar el bàsquet femení d’elit”, opina.
El gran objectiu de l’equip espanyol és classificar-se per disputar el Preolímpic, però Mondelo no renuncia a una medalla. “L’ambició és una cosa intrínseca en aquest equip”, diu el tècnic català, que quan acabi l’Eurobàsquet passarà a ser l’entrenador del Toyota Antelopes japonès. “Sempre intento inculcar, més que de paraula, que el jo al servei del nosaltres no sigui només un eslògan, sinó que sigui real. Això ho transmets amb el teu treball diari a la pista i en el que permets i en el que no permets”, explica.
Debut contra Ucraïna
Les absències d’Alba Torrens i Sancho Lyttle són una llosa important. “Són insubstituïbles, però el grup a nivell defensiu i ofensiu ha fet un pas endavant per anar sumant aquests punts que ens falten. La genialitat de l’Alba no es pot substituir, i a la millor pivot d’Europa durant molts anys, tampoc”, reconeix Mondelo, que veu sis equips capacitats per lluitar per les medalles: Espanya, Sèrbia, França, Bèlgica, Rússia i Turquia. “El problema és que tal com està muntat l’europeu hi ha sis equips que es troben pel camí i algun dels importants es pot quedar sense Jocs Olímpics perquè li acabi tocant el camí difícil. Això és com Joc de trons o com Els immortals, només en pot quedar un”, explica amb una de les seves habituals metàfores. La selecció espanyola compartirà grup amb Ucraïna, combinat contra el qual s’estrena aquest dijous (20 hores, Teledeporte), Gran Bretanya i Letònia.