Misc04/02/2021

Eva Baltasar guanya el Premi Òmnium a Millor Novel·la de l'Any 2020 amb 'Boulder'

La guanyadora rep 25.000 euros, la millor dotació d'un premi a obra publicada

BarcelonaL’aparició inesperada del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, a l’entrega del Premi Òmnium, encara que fos en petit comitè, només per a periodistes, i “poc abans que hagi de tornar cap a la cel·la”, ha sigut el moment més especial de l’acte en què s’ha anunciat el guardó a Millor Novel·la de l’Any 2020. Cuixart ha sigut l’encarregat de pronunciar el nom d’Eva Baltasar i de la novel·la Boulder (Club Editor). Els finalistes eren La drecera (Periscopi), de Miquel Martín i Serra, i La mar rodona (Club Editor), de Sebastià Perelló, que van ser escollits d’entre una selecció de dotze obres publicades entre el novembre del 2019 i l’octubre del 2020. El guardó està dotat amb 20.000 euros per a l’autora i 5.000 per a promoció, i és el més ben dotat per a una obra publicada.

Cargando
No hay anuncios

Aquest reconeixement consolida el camí d’una novel·la que, tot i sortir el març passat coincidint amb l’inici del confinament, ha sabut trobar lectors. Boulder ha venut 16.000 exemplars, es pot llegir en set llengües (castellà, francès, anglès, gallec, portuguès, italià i, properament, turc) i demostra, segons la seva editora, Maria Bohigas, que “un èxit popular no significa transigir amb la convenció”. Perquè Boulder relata amb un llenguatge d’alta volada poètica –“no ho sabria fer d’una altra manera”, diu l’autora, que s’ha format com a escriptora fent poesia– la història d’una dona asocial i antisistema que, per amor, traeix la manera com li agradaria viure la vida. “L’amor és una força que contraresta la força de la soledat, una va cap enfora i l’altra cap endins. La protagonista viu aquesta tensió i tria l’amor però pel camí perd una mica la seva essència”, explicava ahir Baltasar. La tensió té a veure amb la decisió d’acceptar una maternitat indesitjada i de veure la transformació que viu la seva parella, que ella passa a percebre com un monstre irreconeixible.

Per a l’autora, el premi pot ser una manera de guanyar lectors però sobretot implica “la possibilitat de seguir escrivint” i de “poder dedicar un temps més en exclusiva a l’escriptura”. De fet, ja té entre mans una nova novel·la, Mamut, que hauria de sortir a la primavera i que tancarà la seva particular trilogia, que va obrir el fenomen sorpresa de Permagel. “L’estic raspallant, li estic netejant els ullals. Soc en el moment que gaudeixo més: treballar el llenguatge, jugar, ballar, barallar-m’hi amorosament. Perquè m’agrada dir amb poques paraules el que podria dir amb més però no vull”, afirmava.

Cargando
No hay anuncios

L’editora descriu les protagonistes femenines de les obres de Baltasar com “tres germanes”: “Són dones que caminen pel caire del buit i que en són conscients. Però quan la vida els clava una urpada, van en una direcció inesperada”. Per a ella, el tema de fons de l'obra de Baltasar és la pregunta de què t’impedeix viure la vida de la manera que la saps i la vols viure. 

1.207 nits a la presó

L’acte de lliurament es va celebrar ahir a la tarda a la Sala Hiroshima del Poble-sec, amb els tres finalistes presents. “Avui és un dia molt especial perquè celebrem plegats el primer acte cultural després de 1.207 nits de presó”, va dir Jordi Cuixart, somrient. I amb aquest somriure va afirmar que “resistir és vèncer i que els poders de l’Estat mai no podran empresonar la llibertat”. “Persegueixen la cultura perquè saben que és l’eina més poderosa d’alliberament en temps de repressió i l’instrument imprescindible de cohesió en moments d’emergència com els que estem vivint”, va defensar. També va denunciar que les administracions no protegeixin la cultura com a bé essencial i deixin desemparat tot el teixit creatiu.

Cargando
No hay anuncios

El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l'Any va néixer el 2017 amb l'ambició d'igualar-se a altres premis semblants de la literatura mundial, com el Goncourt francès i el Booker anglès, i amb l'objectiu de fer prevaler les obres en llengua catalana, fomentar-ne la traducció i revitalitzar el sector.

Fins ara el premi ha tingut paritat de gènere i diversitat d'editorials. El guanyador de la primera edició va ser Raül Garrigasait amb l'obra Els estranys (Edicions de 1984). Aprendre a parlar amb les plantes, de Marta Orriols, a Periscopi, es va endur el premi en l'edició del 2018. L'esperit del temps, de Martí Domínguez, editat per Grup 62, va ser la novel·la guanyadora del 2019.