Una guerra a peu de teclat
Misc27/03/2022

Un exèrcit de trols russos (a 420 euros al mes)

Es filtren relats de les grans centrals d''astroturfing' al servei del Kremlin que practiquen la guerra desinformativa

BarcelonaEls reports de guerra parlen de problemes d'abastiment entre les tropes russes. Aquest és un problema que no afecta els altres soldats, els que a peu de teclat intenten guanyar la batalla del relat i poden anar a comprar al súper tranquil·lament. Això sí, sense grans expansions ni capricis. Una periodista del mitjà rus Fontanka es va infiltrar en una d'aquestes granges de trols i ha explicat que se li van oferir unes condicions ajustades: 420 euros al mes per treballar entre tres i quatre torns (que poden arribar a ser d'onze hores) per setmana. El salari mitjà al país és de 449 euros. La reportera va trobar l'anunci de feina a Telegram, quan un grup que dona suport al Kremlin oferia unir-se "al front cibernètic que repel·lirà els atacs dels propagandistes de Kíiv pagats per Occident".

Un cop d'ull a l'hemeroteca permet constatar que aquesta sortida laboral no passa per les seves millors hores. El sou s'ha mantingut estable entre els 40.000 i els 45.000 rubles, però la depreciació de la divisa russa ha fet que, en l'última dècada, aquests diners hagin anat perdent valor.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a l'ambient de feina, una gran Z –el símbol que han adoptat els partidaris de la invasió– presideix moltes de les sales. Cadascun dels treballadors queda assignat a un departament, que treballa una plataforma social en concret. A la seva crònica, explica com els membres del seu departament van rebre una esbroncada del cap del departament de YouTube, que es queixava del personal que li havien assignat i de les faltes d'ortografia que cometien. Al seu voltant, tot de jovenets asseguts en pufs suportaven el xàfec verbal.

Els trols a sou rebien un grapat d'adreces de Gmail des de les quals penjar comentaris pro Kremlin. "No cal que digueu que la majoria de russos donen suport al govern. Podeu dir que vosaltres hi doneu suport. O que teniu amics que ho fan", alliçonava el coordinador. Aquest tipus de companyies van saltar a la rellevància pública quan se'l va assenyalar com a responsable d'intentar empudegar en la campanya presidencial de Hillary Clinton, el 2016. Dos anys després, tretze dels treballadors van ser imputats pel govern dels Estats Units; se'ls acusava d'interferir en les eleccions. Els caps que hi treballen ara van negar en repetides ocasions a la reportera que la companyia tingués cap lligam amb el govern o el ministeri de Defensa. La consigna consistia en repetir que el finançament arribava només d'empresaris afins.

Cargando
No hay anuncios

La principal granja de trols russa –com se les anomena en argot– és la Internet Research Agency. De nou, alguns infiltrats han explicat detalls d'una operació que es fa clarament a l'engròs: el 2015 fins a un miler de bloguers a sou treballaven en un sol edifici, al carrer Savuixkina de Sant Petersburg. Lligada a l'oligarca Evgeni Prigozhin, també va ser acusada d'haver interferit amb el procés electoral americà. I, com en el cas anterior, la política és negar qualsevol relació amb l'estructura de poder de Putin.

Una blogosfera difusa

Més enllà d'aquestes agències que operen discretament, hi ha una munió d'iniciatives a mig camí entre el blog i el diari digital que també escampen consignes molt alineades amb les tesis del Kremlin. Un d'aquests mitjans és SouthFront, que va estar molt actiu durant l'annexió de Crimea. El Global Engagement Center del departament d'Estat dels EUA va elaborar un informe, l'agost del 2020, en què assenyalava "els pilars de l'ecosistema rus de desinformació i propaganda". SouthFront hi apareixia, destacadament. Meta, la companyia que gestiona Facebook, Instagram i WhatsApp, va informar a finals de febrer que havia bloquejat un nombre no especificat de comptes falsos que estaven disseminant falsedats sobre la guerra. Aquesta xarxa mantenia vincles amb persones a Rússia i Ucraïna, "així com amb les organitzacions de mitjans de comunicació NewsFront i SouthFront, a Crimea".

Cargando
No hay anuncios

Contactats per l'ARA, des de SouthFront es rebutja qualsevol vincle amb les autoritats russes. "No tenim res a veure amb cap cos oficial rus. I estem segurs que la CIA ho sap. Però ens troben perillosos perquè parlem sobre l'essència del que està passant, qui hi té interessos i per què. Fa poc més d'un any, els Estats Units van canviar de política i van deixar de pressionar-nos informativament i desacreditar-nos per passar a bloquejar les donacions dels nostres lectors", explicava un portaveu, que va preferir restar en l'anonimat.

Segons la seva versió, el pressupost d'aquest portal és tot just d'uns 5.000 dòlars. "Des del 2015, els Estats Units ens han estat acusant de tots els pecats mortals possibles. Nosaltres, que som un petit portal d'anàlisi, ens diuen que hem interferit a les eleccions americanes, que hem derrotat la intel·ligència militar dels EUA, o ens acusen de no donar suport a tota aquesta histèria pel covid", explicava el portaveu.

Cargando
No hay anuncios

El grup sosté que també han estat crítics amb les línies oficials russes. "¿Ens queixaríem de pressupost si Rússia ens pagués alguns diners? Els Estats Units tenen la capacitat per monitoritzar els nostres fluxos financers i comprovar que, fonamentalment, som una organització de voluntaris", explicava el membre de SouthFront. Segons afirma, quan van trobar-se que ja no podien rebre diners via Paypal, van demanar ajuda al Roskomnadzor, l'organisme regulador audiovisual, a la cerca de suport legal. "Ens van negar cap mena d'assistència, i a sobre amb sorna. Vam provar de muntar un sistema de donacions a través de plataformes sota el control de l'estat, com Yoomoney, Qiwi, VTB i similars. Ens van vetar l'entrada". Amb tot, un cop d'ull als continguts evidencia una visió rotundament crítica amb Occident.