L'ex número dos de Fernández Díaz intenta prendre-li el pèl al jutge
Es nega a declarar sobre Bárcenas tot i haver-se mostrat disposat a fer-ho
MadridFrancisco Martínez, excap de gabinet i exsecretari d'estat de Seguretat –número dos del ministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz– va comunicar dijous a l'Audiència Nacional que no prestaria declaració avui dilluns dia 20 de juliol, data en què havia estat citat pel titular del jutjat central d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional en qualitat d'imputat en l'operació d'espionatge a l'extresorer del Partit Popular Luis Bárcenas (operació Kitchen).
Martínez es va acollir al seu dret a no declarar el 24 de gener quan va ser citat pel jutge Manuel García-Castellón, titular del jutjat central d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional. La peça Kitchen és una peça del cas Tàndem-Villarejo.
El jutge va dictar una interlocutòria d'entrada i registre al domicili de l'exsecretari de Seguretat i va encapçalar una comissió judicial que va practicar el registre el 23 de març. Martínez va lliurar a la comissió una còpia protocolitzada dels missatges intercanviats amb el ministre Fernández Díaz i personal de la secretaria d'estat sobre la investigació "parapolicial" que s'estava duent a terme en el domicili i altres dependències de l'extresorer Luis Bárcenas.
El PP volia saber, el 2015 i 2016, quin material podia utilitzar contra Mariano Rajoy i el partit l'extresorer Bárcenas, que havia acumulat a Suïssa una fortuna de fins a 48,2 milions d'euros i era objecte d'una investigació a l'Audiència Nacional.
El jutge va adoptar també la decisió de clonar els dispositius electrònics de Martínez. Un altre participant en l'operació, el comissari Enrique García Castaño, excap de la Unitat Central de Suport Operatiu (UCAO), àlies El Gordo, va declarar a García-Castellón que havia clonat els telèfons de Bárcenas, una tasca en la qual havia col·laborat el xofer de Bárcenas Sergio Rius. Segons la seva versió, el comissari li va lliurar aquest material a Martínez al seu despatx oficial en un ordinador portàtil.
Després de l'entrada i registre al seu domicili, Martínez es va oferir al jutge a prestar declaració si el consell de ministres l'autoritzava a parlar de secrets oficials i si s'aixecava el secret de sumari per conèixer les actuacions. García-Castellón va ordenar aixecar parcialment el secret i va obtenir la setmana passada l'autorització del consell de ministres. I va citar Martínez per aquest dilluns, dia 20 de juliol.
Es manté el secret
Dijous, la defensa de l'exsecretari de Seguretat es va dirigir al jutge per anunciar que Martínez havia resolt no declarar perquè es mantenia el secret de sumari. No obstant això, un dels mitjans que va publicar filtracions de Villarejo sobre Pablo Iglesias a partir de la targeta del telèfon robat a Dina Bousselham, exassistent d'Iglesias al Parlament Europeu, va assenyalar dissabte que Martínez es negava ara a declarar precisament pel "cas Dina". Segons OK Diario, Martínez dubta que els fiscals del cas, Ignacio Stampa i Miguel Serrano, "vetllin per la legalitat o pels interessos del partit liderat per Pablo Iglesias".
Fonts judicials desmenteixen que Martínez hagi justificat la seva decisió de no declarar en aquesta versió i es ratifiquen en què l'exsecretari de Seguretat vol conèixer les actuacions abans de prestar declaració davant del jutge. Segons aquestes fonts, l'atribució d'aquesta falsa justificació forma part de la campanya contra els fiscals que busca apartar-se del cas Tàndem-Villarejo utilitzant rumors en el cas Dina.