Cinc cèntims

«‘Facciamo girare’ l’economia»

2 min

La darrera crisi econòmica que vam patir em va enganxar a Itàlia. Concretament, treballava a Milà en aquella època i recordo perfectament com el 2011 es parlava cada dia de l’spread. La crisi subprime americana havia generat greus problemes al sistema bancari europeu i els interessos del deute sobirà es van disparar, cosa que va posar en perill l’economia europea. Mentre Alemanya tenia un deute públic acceptable i la seva economia creixia, els anomenats països PIGS (Portugal, Itàlia, Grècia i Espanya) es caracteritzaven per un deute públic massa alt, dèficit públic elevat i un creixement del PIB que va passar a ser negatiu. Va ser l’època del rescat de Grècia, després de Portugal i més tard del rescat encobert d’Espanya i els seus bancs.

Han passat deu anys d’aquell moment i ens tornem a trobar en un moment delicat. Les dades de l’INE indiquen que el nivell de despesa en consum final de les llars espanyoles el primer trimestre d’aquest any ha sigut similar al d’aquell llunyà 2011 i és un 10% inferior al del mateix període del 2019. La pandèmia ens ha aturat.

Al mateix temps, el nivell d’estalvi d’aquestes llars, que havia sigut negatiu des del 2005, arriba ara a un nivell rècord i se situa en el 4,9% de la renda disponible. L’estalvi brut s’ha disparat i arriba a 8.505 milions d’euros també al primer trimestre i, consegüentment, la renda disponible és la més alta de sempre amb l’única excepció del principi del 2020, quan érem tots tancats a casa.

I així arribem quasi a les vacances. I torno a recordar els meus vells temps a Itàlia i el missatge que en aquella crisi va utilitzar el govern italià per rellançar l’economia. “Facciamo girare l’economia ”, deien. I se’n van sortir prou bé. Amb permís de la variant delta, aprofitem l’estiu i fem girar també la nostra economia. Tots en sortirem ben parats.

stats