Què amaga una faldilla?

Els conservadors francesos critiquen una campanya contra el sexisme que demana als alumnes anar a classe amb faldilles

Escolars amb faldilla / GETTY
Efe
15/05/2014
2 min

NantesUna campanya estudiantil que ha demanat als alumnes de 27 instituts de Nantes que aquest divendres vagin a classe vestits amb faldilles per conscienciar sobre el sexisme, i que ha rebut el suport del govern francès, ha provocat un gran enrenou en la França més conservadora. Diverses associacions i partits polítics de dretes han mostrat el seu rebuig a la iniciativa, batejada pels seus impulsors com 'Ce que soulève la jupe' ("El que amaga la faldilla"), amb l'argument que és ideològica i nega la diversitat d'idees en el terreny sexual.

"Quan explicarem als nostres joves que la tolerància no és ser tots iguals sinó ser diferents i respectar-nos?", ha preguntat la líder de l'oposició conservadora a l'Ajuntament de Nantes, Laurence Garnier.

El col·lectiu Manif pour Tous, conegut per la seva forta oposició al matrimoni homosexual, també s'ha mostrat en desacord amb la iniciativa. Unes 200 persones s'han manifestat davant les portes de l'institut Clemenceau de Nantes. "Totes les discriminacions han de ser combatudes però no podem acceptar-ho tot", ha afirmat la presidenta del col·lectiu, Ludovine de la Rochère, que ha demanat al ministre d'Educació, Benoît Hamon, que anul·li la iniciativa.

La resposta d'Hamon ha estat treure importància al tema. El ministre ha recordat que cap alumne està obligat a participar en una protesta que, segons ell, "utilitza l'humor per lluitar contra els prejudicis sexistes". Comparteix la seva opinió la presidenta de la Federació de Pares d'Alumnes de Nantes, Élisabeth Costagliola, que considera que la proposta no té "cap efecte negatiu" i pot aportar idees positives.

La campanya ja es va celebrar l'any passat a 20 instituts de la regió de Nantes i va obtenir la participació d'un 40% dels estudiants, segons les dades oficials. 'Ce que soulève la jupe' deu el seu nom al llibre publicat el 2010 per la historiadora francesa Christine Bard, en el qual es fa un recorregut històric sobre el món femení i es qüestionen els valors associats a la feminitat.

La iniciativa, amb el lema 'Dones, homes, vestim la igualtat', ha estat premiada en el concurs nacional 'Experithèque', que premia les innovacions i experimentacions pedagògiques.

stats