Felip de Borbó, missió: desactivar el 'problema català' l'any del Tricentenari

Felip de Borbó, príncep d'Astúries / EFE
i Roger Mateos
02/06/2014
2 min

BarcelonaEn el moment més calent en les relacions entre Catalunya i Espanya, a tan sols 160 dies de la consulta sobiranista del 9-N, Felip de Borbó assumeix la successió de la corona. Ho fa justament en l'any del Tricentenari, que commemora la derrota catalana davant les tropes borbòniques de Felip V. Com pot afectar al procés català l'ascens del nou monarca? D'entrada, l'anunci de l'abdicació del rei Joan Carles desferma amb la màxima potència el debat monarquia-república i sembla desviar el focus d'atenció. Però al mateix temps la sotragada pot obrir uns mesos d'inestabilitat institucional que al Palau de la Zarzuela miraran de contenir el més de pressa possible.

Els més esperançats semblen, de moment, els partidaris de la tercera via: hi ha el convenciment que el successor de Joan Carles és procliu a una reforma constitucional que propiciï un model territorial més federalitzant. Fonts implicades en el procés català assenyalen a l'ARA que el príncep Felip fins i tot ha jugat un paper en aquest últim any per afavorir els canals de comunicació entre Mariano Rajoy i Artur Mas, esberlats però a finals del 2013 després de pactar-se a Catalunya la data i la pregunta de la consulta.

A Felip li interessa destensar la corda amb Catalunya i desactivar l'anomenat "problema català", el factor més desestabilitzador en el seu inici de regnat. La unitat territorial de l'Estat serà la seva primera prioritat el 2014. Si no se'n surt en les seves gestions -limitades políticament per la Constitució-, o es queda massa curt, o si la seva suposada predisposició a cedir més autogovern a Catalunya a canvi d'arxivar l'estat propi topa amb el veto de la dreta espanyola i d'alguns barons contraris a enterrar el cafè per a tothom, el xoc de trens serà ja inevitable.

stats