Manuel Valls assumeix el càrrec de primer ministre de França

El fins ara ministre de l'Interior promet "respondre a la crida de justícia social [...] que les eleccions municipals han revelat amb força"

Ayrault i Valls a Matignon. GETTY
Efe
01/04/2014
2 min

ParísManuel Valls ha pres aquest dimarts el relleu de Jean-Marc Ayrault com a primer ministre francès, en una jornada en què ha multiplicat els contactes per a la formació d'un govern que vol girar cap al centre però que també es veu obligat a mantenir una sèrie d'equilibris amb l'ala més a l'esquerra del Partit Socialista.

En un intent d'unir posicions dins del seu camp polític, Valls s'ha esforçat a subratllar que el president francès, el socialista François Hollande, li ha marcat "un full de ruta per anar més lluny, més ràpid", en el camí recorregut per Ayrault durant els seus 22 mesos de mandat.

Es tracta, en concret, de "respondre a la crida de justícia social […] que les eleccions municipals han revelat amb més força encara", ha destacat Valls en l'acte de traspàs de poders celebrat al palau de Matignon, la residència oficial del primer ministre.

Una al·lusió directa al revés històric patit pels socialistes en particular i per l'esquerra en general en els últims comicis locals, que els van suposar la pèrdua de les alcaldies de més de 150 ciutats de tot el país.

Valls ha fet un homenatge al seu predecessor en el càrrec, a qui ha qualificat de "socialista", "republicà" i "patriota", i li ha assegurat que pensa continuar amb la tasca iniciada per "la recuperació del nostre país, de la nostra economia, de la nostra indústria".

Contactes per formar govern

Un cop Ayrault ha abandonat Matignon acompanyat de la seva dona –s'especula que en un mes podrà recuperar la seva acta de diputat–, Valls ja ha començat a reunir-se per formar govern.

La seva primera cita ha estat amb el president de l'Assemblea Nacional francesa, el socialista Claude Bartolone, una peça important, ja que Valls haurà de ser referendat com a primer ministre pels diputats i d'aquí unes setmanes sotmetrà a votació la principal reforma pendent d'Hollande, l'anomenat "pacte de responsabilitat".

Es tracta d'una rebaixa massiva de les cotitzacions socials de les empreses per tractar de millorar la seva competitivitat. Hollande s'ha compromès a fer-ho sense augmentar altres impostos, amb una reducció de les despeses públiques de 50.000 milions d'euros.

Poc després, Valls ha rebut el primer secretari del Partit Socialista, Harem Désir, a la recerca del suport de la seva pròpia formació en un moment en què alguns membres destacats de la seva ala esquerra, com el diputat Henri Emmanuelli i la senadora Marie-Noëlle Liennemann, han advertit que no els agrada l'orientació.

Crítiques dels ecologistes

Però qui realment l'hi posarà difícil a Valls seran els ecologistes. Dos dels ministres sortints d'aquest partit, Cécile Duflot (Habitatge) i Pascal Canfin (Desenvolupament), anunciaran la seva intenció personal de no seguir en la coalició per les seves discrepàncies en assumptes com la immigració.

stats