26-M: regressió o avenç en drets socials?
Ja fa dies que segueixo amb atenció el que es publica sobre les eleccions, sobretot per veure si les candidatures que concorren a les cites electorals centren els seus discursos, o no, en matèria social. En les eleccions generals, haig de confessar que m’he sentit força decebuda. Confrontació política sobre qüestions territorials i poc, molt poc, sobre què pensen fer davant una pobresa que es cronifica i unes desigualtats que s’accentuen. Només cal recordar que Espanya ocupa els primers llocs entre els països amb més desigualtats socials de la Unió Europea i, tot i això, ¿on han estat les persones, sobretot les que estan en situació de vulnerabilitat? Més enllà del conflicte entre Catalunya i Espanya, volien respostes a les dificultats del seu dia a dia que els impedeixen viure amb dignitat. Respostes en forma de polítiques socials.
Com que em considero una persona optimista, encara confio que les campanyes per a les municipals i les europees, que són a tocar, poden ser diferents i millors. Més propositives, constructives i que veritablement posin les polítiques socials en el centre. Ho comprovarem en menys d’una setmana. De moment, les prioritats socials dels diferents partits polítics per als comicis municipals i europeus les hem conegudes en els debats que ha organitzat la Taula del Tercer Sector, però el que ens agradaria és que totes aquestes idees i compromisos es traslladessin més enllà del tercer sector i arribessin a tota la ciutadania a través de cada acte de campanya i en totes les intervencions públiques, en mitjans de comunicació, etcètera.
Els partits ja saben quines són les prioritats de les entitats socials per abordar els reptes socials pendents. Les hem recollides en documents específics que hem elaborat i treballat en les reunions mantingudes en les últimes setmanes.
Per al tercer sector, les eleccions municipals són importants perquè puguin sortir escollits governs locals forts i compromesos amb la lluita contra la pobresa i les desigualtats. Ajuntaments empoderats, amb més competències en serveis socials i amb més recursos econòmics, i que vulguin fer xarxa amb les entitats socials per oferir solucions més innovadores en l’atenció a les persones gràcies a dos elements que ens caracteritzen: la proximitat i la vinculació amb la comunitat.
I les eleccions europees són claus per a la defensa i garantia dels drets socials fonamentals. En un moment d’auge de partits no només euroescèptics sinó també antieuropeistes i d’una extrema dreta que vol guanyar terreny, necessitem una Europa forta que posi fre al perill d’una involució social i democràtica. Una Europa social amb una política migratòria comuna, que converteixi el Pilar Europeu de Drets Socials en directives que assegurin el dret al treball i a la protecció social i laboral, que asseguri una renda mínima i un salari mínim perquè totes les persones puguin viure amb la dignitat que mereixen i per protegir, de forma efectiva, els drets dels infants. El 26-M el nostre vot determina: regressió o avenç en drets socials.