Pla de recuperació

El govern espanyol llança el PERTE de les renovables per mobilitzar més de 16.300 milions d'euros

El projecte preveu la creació de 280.000 llocs de treball fins al 2026

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, en roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest dimarts.
14/12/2021
2 min

MADRIDEl govern espanyol ha donat llum verda al tercer gran projecte estratègic –anomenat PERTE– finançat amb fons europeus. Després del PERTE del cotxe elèctric i el de la salut d'avantguarda, el consell de ministres d'aquest dimarts ha aprovat el projecte estratègic d'energies renovables i hidrogen verd. El govern de Pedro Sánchez estima mobilitzar més de 16.300 milions d'euros públics i privats a través del projecte, segons ha explicat la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, en roda de premsa aquest dimarts.

De l'allau de milions que l'executiu preveu "mobilitzar", uns 6.900 milions d'euros seran públics i es canalitzaran a través del ministeri de Transició Ecològica, que encapçala la gestió d'aquest PERTE. El gruix d'aquestes ajudes estarà disponible entre els anys 2022 i 2023, malgrat que s'executaran fins al 2026, segons ha explicat Ribera. Les diferents partides pressupostàries s'atorgaran a través de convocatòries públiques que tindran en compte la participació de les pimes, l'impacte sobre la cohesió territorial, la transició justa i la innovació, entre d'altres. Amb tot, l'executiu calcula que atrauran una inversió privada d'uns 9.500 milions d'euros.

Del total de diners públics, uns 1.500 milions d'euros es destinaran a l'hidrogen verd; 765 milions al desenvolupament de les energies renovables innovadores, com l'eòlica marina, i 620 milions a l'emmagatzematge i nous models de gestió intel·ligent de l'energia.

Més ocupació

Segons els càlculs de l'executiu, a través d'aquest projecte estratègic (el tercer d'un total de sis que l'executiu ha identificat) es crearan 280.000 llocs de treball, directes i indirectes. En concret, uns 95.000 llocs de treball associats només a l'hidrogen verd i l'emmagatzematge d'energies renovables, una de les claus del projecte, ha defensat Ribera.

De fet, només a Catalunya, la iniciativa la Vall de l'Hidrogen, que busca impulsar aquesta tecnologia al país com a vector energètic, ja té uns 44 projectes "madurs" que podrien optar a les convocatòries per accedir als fons europeus, explicaven els socis de la iniciativa. Des d'aquesta iniciativa calculaven que aquesta quarantena de projectes podrien donar feina directa a unes 2.000 persones i crearien 2.300 llocs de treball indirectes.

Els PERTE formen part del pla de recuperació del govern espanyol aprovat a l'abril i amb el vistiplau posterior de Brussel·les. En aquest sentit, la ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha explicat aquest dimarts que ja s'han autoritzat el 73% dels fons europeus previstos per a aquest 2021 (és a dir, s'ha publicat la licitació), mentre que s'han compromès, o adjudicat, el 64,5%. Pel que fa al pagament final, és a dir, a l'execució, les últimes dades del ministeri d'Hisenda situaven l'execució ordinària dels fons en un 34%.

Fins al moment, el govern espanyol ja ha assignat 11.000 milions d'euros dels fons europeus a les comunitats autònomes (Catalunya n'ha rebut 1.500 milions i és la segona comunitat més beneficiada per darrere d'Andalusia) per a projectes relacionats amb l'habitatge, la mobilitat sostenible o l'educació, és a dir, aquelles àrees en què les regions tenen competències. Als ajuntaments se'ls han assignat un total de 3.000 milions.

stats