Grècia acomiadarà 15.000 funcionaris per rebre més ajudes

El Parlament hel·lè aprova per majoria els acomiadaments i més reformes imposades per la 'troica' per rebre el rescat financer

El Parlament grec aprova acomiadar 15.000 funcionaris / EFE
Efe
18/07/2013
3 min

AtenesEl Parlament grec ha aprovat per majoria absoluta el nou paquet de mesures exigides per la 'troica' (Comissió Europea, Banc Central Europeu i Fons Monetari Internacional) per continuar rebent els diners del rescat financer. La part més polèmica del text aprovat es refereix als acomiadaments d'empleats públics, que han fet posar els funcionaris en peu de guerra.

En total, 4.000 funcionaris seran acomiadats el 2013 i 11.000 més el 2014. A més, 25.000 empleats públics seran sotmesos a mobilitat laboral, la meitat dels quals abans d'aquest setembre. Amb aquesta mesura, cobraran un 75% del seu salari base durant un període de 8 mesos. Al final d'aquest període es decidirà si són recol·locats o acomiadats definitivament.

La llei, que ha estat tramitada en un sol text de 109 articles per donar-li més agilitat, ha sigut aprovada gràcies a la majoria dels dos partits que formen el govern hel·lè, el conservador Nova Democràcia (ND) i el socialdemòcrata Pasok, en un hemicicle de 300 diputats.

Gairebé tots els articles han sigut aprovats amb una majoria de 153 vots, ja que dos dels diputats oficialistes s'han abstingut o hi han votat en contra, igual que tota l'oposició present.

"L'esquema de mobilitat laboral no funcionarà perquè no queden llocs de treball a l'administració", ha explicat Jristos Antoniu, del sindicat de professors OLME, en declaracions a Efe durant una manifestació d'unes 3.000 persones davant del Parlament mentre es debatia la nova llei.

Antoniu considera que aquests treballadors seran, sens dubte, acomiadats, com ja està passant amb altres funcionaris que, amb anterioritat, van entrar en aquest esquema.

Dins l'hemicicle hel·lè, el ministre de Reforma Administrativa, Kyriakos Mitsotakis (ND), ha defensat la necessitat de "prendre decisions difícils" de manera "ràpida" per tal que Europa desemborsi el següent tram del rescat.

A més, ha subratllat que l'administració actual de Grècia és "burocràtica ineficaç i malgasta recursos", per la qual cosa ha apostat per un estat "modern, flexible i amic dels ciutadans" que funcioni "amb qualitat i a un cost el més baix possible", en lloc de ser "un obstacle per als negocis saludables".

Un altre apartat de la llei inclou diverses mesures d'estalvi respecte a l'administració municipal, a la qual es treuen competències en benefici de l'autoritat central.

La llei inclou, a més, un nou codi fiscal que, segons ha defensat el ministre de Finances, Yannis Sturnaras, serà més "just, simple i eficaç" que l'anterior. Segons ha explicat, augmentarà la base imposable i "racionalitzarà" la imposició a les empreses.

Un dels punts que més polèmica ha aixecat del nou codi és que els representants d'"organitzacions internacionals" a Grècia que resideixen al país, com les que componen la 'troica', no pagaran impostos.

D'altra banda, s'elevaran els impostos als "productes de luxe", una manera de recaptar més fons de cara a la reducció de l'IVA de la restauració que aquest dimecres ha anunciat el primer ministre Andonis Samaràs.

El mandatari grec ha explicat que ha aconseguit de la 'troica' el permís per reduir del 23 al 13% l'IVA del sector de la restauració que, segons ha dit, "incrementarà la recaptació i reduirà l'evasió fiscal" i tindrà un impacte positiu a l'economia.

En canvi, el líder de l'oposició, l'esquerrà Alexis Tsipras, ha titllat la nova mesura d'"una gota enmig de l'oceà" de mesures d'austeritat aprovades pel govern hel·lè, a qui ha acusat d'estar al servei d'Alemanya, en referència a la visita que dijous farà el ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, per animar Grècia a seguir el camí dels ajustaments.

stats