Misc07/09/2020

El Grup Focus ressorgeix després d'uns mesos "catastròfics"

La temporada vinent inclou el 95% dels espectacles afectats pel covid i nou produccions pròpies

Antoni Ribas Tur
i Antoni Ribas Tur

BarcelonaLa pandèmia del covid ha fet que la tradicional presentació de la nova temporada dels teatres de Focus hagi sigut més continguda i sobretot reivindicativa. "Ja tindríem fet el balanç de la temporada passada: ha sigut una catàstrofe", afirma el president del Grup Focus, Daniel Martínez. "Som una empresa sòlida, líder en el sector teatral, i ho hem passat molt malament; ho estem passant molt malament", subratlla, i adverteix que si no augmenten els aforaments i les ajudes de les administracions la temporada no serà "viable". Malgrat tot, sí que seran una festa teatral les noves produccions que es podran veure, entre les quals hi ha un nou muntatge de La Cabra, o qui és Sylvia? amb Jordi Bosch i Emma Vilarasau a les ordres d'Iván Morales; una adaptació de Pedro Páramo dirigida per Pau Miró i protagonitzada per Vicky Peña i Pablo Derqui; i la versió teatral del Pardís perdut de John Milton, a càrrec d'Andrés Lima i Helena Tornero. I del Teatre Plaza de Castelldefels arribarà l'obra de Jordi Casanovas sobre els fets polítics a Catalunya el setembre i l'octubre de 2017 Aquells dies.

La temporada de Focus començarà el 16 de setembre al Teatre Goya amb La fuerza del cariño, un dels protagonistes de la qual és Lolita, mentre continua planant al sector la incertesa dels canvis que es puguin anunciar en els aforaments i a l'espera que la cultura sigui declarada servei essencial. Un altre dels plats forts serà un nou muntatge de Golfus de Roma dirigit pel director artístic del Teatre Condal, Daniel Anglès, que es podrà veure a Madrid i Barcelona al llarg de l'any que ve. També hi haurà Asesinato en el Orient Express amb Eduard Farelo en el paper d'Hèrcules Poirot; i una adaptació d'El Màgic d'Oz creada per Marc Artigau i David Selvas.

Cargando
No hay anuncios

El covid ha causat unes pèrdues al Grup Focus de "prop de tres milions d'euros", segons explica el director d'art i continguts, César Martínez. Dels espectacles que es van veure afectats per l'estat d'alarma, n'han aconseguit reprogramar el 95%, així que les xifres de la temporada queden en nou produccions pròpies, cinc de les qual són noves; vuit coproduccions i 28 produccions d'altres entitats. Dels 45 espectacles que es veuran, 25 seran estrenes absolutes a Barcelona. Entre les reposicions, al marge que el covid afectés els espectacles, estaven previstes les d'Escape Room, amb Joel Joan; Cobertura, amb Bruno Oro i Clara Segura; El pare de la núvia, amb Joan Pera, i el monòleg de Lola Herrera Cinco horas con Mario. A més de Lola Herrera, el Teatre Goya rebrà una altra degana de l'escena espanyola, Concha Velasco, amb una obra escrita a mida pel seu fill, La habitación de María. "Hem teixit entre tots una temporada en la qual hem intentat no deixar ningú de banda", explica César Martínez. "Necessitem un marge per poder obrir les sales i que això no impedeixi la viabilitat de qualsevol producció –afegeix–, no només de les empreses i les companyies, sinó també dels mateixos artistes. La temporada està tancada, podem donar alguna sorpresa, però això ja ho anirem veient segons les circumstàncies".

Per a Daniel Martínez, la crisi del covid ha aprofundit problemes preexistents de la capital catalana: "Barcelona està tocada. Ja fa uns quants anys que assistim a una progressiva pèrdua de puixança i aquesta crisi ha fet emergir, agreujats, els errors i les seves mancances. L’activitat cultural no n'ha sigut una excepció: d’uns temps d’activitat frenètica, envejable, a una actualitat acomodatícia i grisa", assegura. Per fer front als estralls econòmics de la pandèmia i alhora per convidar la gent a tornar als teatres, Focus va llançar un Tiquet Confiança del qual n'han venut 5.200 unitats. Ara també posen a la venda un nou Abonament Clau que per primera vegada servirà per als quatre teatres de l'empresa. Precisament la presentació de la temporada es va acabar amb un discurs del director artístic del Teatre Romea, Josep Maria Pou, que va fer una crida a la "confiança mútua" per superar les dificultats causades per la pandèmia, mentre que la directora artística de La Villarroel, Tania Brenlle, ha posat en relleu que a la temporada de la seva sala les aliances amb les companyies "tenen més sentit que mai", i Daniel Anglès en "el compromís adquirit amb espectadors, artistes, companyies i productores per la temporada passada". Malgrat tot, La Villarroel mantindrà el seu off, on es podrà veure Calma!, de Guillem Albà, el reixit A.K.A. (Also known as) i la producció de la Sala Flyhard El pequeño poni.