Misc26/10/2020

Guillem Clua, Premio Nacional de literatura dramàtica per 'Justícia'

El jurat premia "un retrat intergeneracional molt esmolat de la burgesia barcelonina"

Laura Serra
i Laura Serra

BarcelonaEl dramaturg barceloní Guillem Clua ha rebut el Premio Nacional de literatura dramàtica que atorga el ministeri de Cultura espanyol per l'obra Justícia, que es va estrenar al Teatre Nacional l'hivern passat i del qual es van haver de cancel·lar les funcions per culpa del confinament. "Va ser molt dur -reconeix- marxar de la Sala Gran quan estàvem a dalt i amb totes les entrades venudes". Per això viu el guardó, "el màxim honor al qual pot aspirar un autor dramàtic", com si fos "un oasi enmig del desert". Per a Clua el 2020 ha estat especialment complicat: "Hi havia moltes coses sobre la taula", afirma. D'una banda el seu trasllat de Madrid a Barcelona, de l'altra l'estrena de 'Justícia' -que es va cancel·lar amb les "promeses que es reprendria, cosa que no s'ha concretat"- i la possibilitat de fer 'Smiley. Després de l'amor', una obra "que ha costat molt d'aixecar" però que finalment ha trobat escenari a l'Akitània. "Malgrat tot, sóc un privilegiat -reconeix-. Però va molt bé aquest cop a l'espatlla que és el premi". El guardó del Ministeri de Cultura està dotat amb 20.000 euros.

Justícia, que va rebre l'aplaudiment de la crítica i l'aval del públic, és una mirada a les últimes dècades de la societat catalana, a la Catalunya convergent i pujolista a través d'un jutge que es jubila (que interpretava Josep Maria Pou). L'obra explora la idea d'una identitat personal i col·lectiva entesa com una presó i aborda tots els àmbits: la identitat cultural, religiosa, sexual, social i política. "Jo sempre he fet un teatre compromès i polític, sigui amb una comèdia o amb un text més dramàtic. Crec que sempre pots llançar preguntes al públic", diu a l'ARA. El jurat del Premio Nacional li reconeix "l'ambició dramatúrgica i poètica, i la riquesa dels registres lingüístics utilitzats, així com la complexitat de la trama que presenta un retrat intergeneracional molt esmolat de la burgesia barcelonina, des de la Guerra Civil fins als nostres dies". Clua celebra que es premii una obra en català i creu que el "situa en un altre lloc, però encara no sé quin".

Cargando
No hay anuncios

Guillem Clua s'estrenava enguany a la Sala Gran amb Justícia però té una llarga carrera en la dramatúrgia. Ara mateix té en cartell Smiley. Després de l'amor al Teatre Akitània, una continuació d'un dels seus èxits populars, la comèdia Smiley. Com aquesta, diversos textos de Clua han tingut ressò internacional i han viatjat en produccions estrangeres: és el cas de La pell en flames i La golondrina. També ha escrit Gust de cendra, Killer, La terra promesa i 73 raons per deixar-te. Ha adaptat textos com la Ilíada i Mort a Venècia. Al Teatre Nacional, abans de Justícia, ja hi havia estrenat Marburg. El seu debut va ser el 2004 amb Invisibles.

Cargando
No hay anuncios