La Hisenda catalana gestionarà el pagament d'impostos a l'Estat a partir de l'octubre

L'Agència Tributària de Catalunya canalitzarà els 4.500 milions que la Generalitat i les seves empreses paguen anualment a Montoro

El nou servei “servirà tant si som autonomia com si som república”, defensa Lluís Salvadó, secretari d’Hisenda.
i àlex Font Manté
11/07/2017
4 min

Barcelona4.500 milions d’euros. Aquesta és la quantitat d’impostos que la Generalitat i les seves 180 empreses públiques paguen anualment en impostos a l’Estat, sigui en concepte d’IRPF, IVA, impost de societats o cotitzacions a la Seguretat Social. A partir de l’octubre tots aquests diners es pagaran a través de l’Agència Tributària de Catalunya, la Hisenda catalana, segons ha pogut saber l’ARA. Gestionar el pagament d’impostos estatals vol dir que l’ATC serà qui canalitzarà el pagament de l’IRPF i les cotitzacions a la Seguretat Social de les 200.000 persones que aproximadament treballen al sector públic català, sigui al Govern o a les seves empreses, a més del que es paga en concepte d’IVA o impost de societats.

L’objectiu, segons el Govern, és guanyar eficiència. “Qualsevol grup empresarial té una unitat que dona servei a tot el seu perímetre, però la Generalitat no ho ha fet mai: s’han fet intents, però ha sigut bastant campi qui pugui”, explica el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó.

Entre el mes passat i aquest la Generalitat ha començat a aplicar un pla pilot perquè l’ATC gestioni els impostos estatals que paguen quatre empreses públiques: l’Incasòl, Infraestructures.cat, l’Agència Catalana de la Joventut i la mateixa ATC. El nombre d’empreses gestionades s’anirà ampliant progressivament fins a l’octubre, quan el Govern preveu que gairebé totes les empreses públiques de la Generalitat ja pagaran els impostos estatals a través de l’ATC.

Actualment, diu Salvadó, cada empresa de la Generalitat té el seu propi 'software' i soluciona els problemes com pot. Així, quan es produeix un canvi de criteri fiscal, cada una l’afronta a la seva manera. El secretari d’Hisenda considera que, en canvi, actuant de manera coordinada la gestió serà més eficient. “Adquirirem un coneixement que farà que la gestió de problemes sigui més fàcil”, afirma Salvadó.

El Govern també preveu que l’ATC pugui realitzar aquest servei per a altres administracions. De fet, l’ATC ja presta alguns serveis a ajuntaments com els de Barcelona i Sabadell. En aquests casos, els gestiona la recaptació executiva (que és la persecució dels impostos impagats). “Per a la Hisenda espanyola fins i tot és millor, perquè és més fàcil lidiar amb un únic interlocutor que amb centenars”, defensa Salvadó. A diferència dels serveis anteriors, que són de pagament, en aquesta ocasió la Generalitat “de moment” no cobra per oferir-lo.

El nou servei és “totalment legal”, però, a diferència de tot el que havia fet fins ara l’ATC, no hi ha cap autonomia que ja dugui a terme una pràctica similar. Fins ara, l’ATC havia imitat pràctiques ja existents en altres comunitats, però en aquest cas se n’està fent una de pionera.

A part de les 180 empreses on el Govern té una participació majoritària, n’hi ha 30 més on la Generalitat té participacions minoritàries. En aquests casos, les empreses podran triar si volen que la Generalitat els presti aquest nou servei.

En qualsevol escenari

El secretari d’Hisenda assegura que aquesta nova pràctica serà útil per a la Generalitat sigui quin sigui l’escenari polític que es produeixi en els pròxims mesos. “La lògica d’aquesta operació és guanyar eficiència i economies d’escala i, per tant, sortirà a compte tant si som una autonomia com una república”, diu Salvadó.

Això sí, el secretari d’Hisenda afegeix que aquestes noves pràctiques permetran “acumular coneixements i 'know-how'”. “D’aquesta manera aprendrem a gestionar grans impostos, ja que el pagament o el cobrament són molt similars [de fer]”, sentencia Salvadó.

LES CLAUS

1. Quina novetat tenen els plans de l’Agència Tributària de Catalunya?

El Govern vol seguir ampliant les funcions de l’ATC. A part de gestionar els impostos propis i cedits (com el de successions o el de transmissions patrimonials), l’ATC està desplegant nous serveis, com la recaptació executiva –és a dir, la persecució d’impostos impagats– a empreses de la mateixa Generalitat com el Servei Català de Trànsit o a altres administracions, com l’Ajuntament de Barcelona. Entre ara i l’octubre l’ATC farà un pas més i gestionarà el pagament dels impostos que la Generalitat i les seves empreses públiques envien mensualment a l’Estat. Entre aquests impostos, l’IRPF, l’IVA i el de societats(els tres més grans que hi ha a Espanya) així com les cotitzacions a la Seguretat Social.

2. A quantes empreses públiques i a quantes persones afectarà aquest canvi?

A més de la mateixa Generalitat, això afectarà les 180 empreses públiques que té sota el seu paraigua. En suma, això suposa canalitzar el pagament d’impostos de 200.000 treballadors que, amb tot, no notaran cap canvi respecte a la situació actual. Hi ha 30 empreses més on la Generalitat no té una participació majoritària i que podran triar si volen que l’ATC els faci aquest servei.

3. Per què és important?

El Govern creu que això permetrà guanyar eficiència i, també, que l’ATC “acumuli coneixements”. El secretari d’Hisenda defensa que gestionant els pagaments també aprendran a gestionar els cobraments per si, algun dia, calgués fer-ho.

stats