Misc13/01/2014

La infidelitat d'Hollande obre un debat sobre el paper de la primera dama a França

La dreta qüestiona que la parella oficial del president, hospitalitzada per fer una cura de repòs després que es fes pública l'afer del seu marit, continuï amb els privilegis associats a la consort

Efe
i Efe

ParísLa presumpta relació sentimental entre l'actriu Julie Gayet i el president francès, François Hollande, ha obert el debat sobre el futur i el rol de la seva parella oficial i, per tant, primera dama. Valérie Trierweiler va ingressar dissabte a l'hospital per un atac d'ansietat després que una revista va fer públic l'afer del seu marit. Oficialment, Trierweiler s'està sotmetent a una "cura de repòs".

La mateixa Trierweiler assegura que és conscient que la infidelitat del seu company sentimental té conseqüències que van més enllà de la relació de parella i que afecten de ple el pla institucional. Fréderic Gerschel, l'únic periodista que ha parlat amb ella des que va ser hospitalitzada, assegura que la primera dama "és conscient que es planteja un problema polític, que no pot seguir tenint un gabinet i utilitzant fons estatals".

Cargando
No hay anuncios

La figura del consort –sempre una primera dama perquè no hi ha hagut mai una presidenta a França– no està regulada per llei, però té certs privilegis, com un despatx a l'Elisi i personal al seu servei, que la converteixen en una figura pública. Sol acompanyar el president en viatges a l'estranger i realitza tasques de caràcter humanitari. Trierweiler i Hollande no estan casats, raó per la qual oficialment ella no n'és la consort. Però viu a l'Elisi i exerceix de primera dama. Hollande no ha estat casat mai: tampoc amb Ségolène Royal, amb qui va tenir quatre fills.

No és casual que Trierweiler es qüestioni el seu paper, perquè el tema ja ha saltat a la primera plana de l'actualitat política. "És normal que continuï a l'Elisi a càrrec dels contribuents quan el president manté altres relacions?", s'ha preguntat el diputat de la conservadora UMP Daniel Fasquelle.

Cargando
No hay anuncios

Trierweiler "sembla disposada a perdonar però vol saber ràpidament quines són les intencions d'Hollande", ha destacat una persona del seu entorn a 'Le Parisien'. La primera dama coneixia els rumors que circulaven des de feia mesos però va creure –o va voler creure– que eren falsos. Divendres, 'Closer', una revista del cor, publicava un reportatge que detallava les trobades entre Hollande i l'actriu, i reflectia l'escàs dispositiu de seguretat desplegat per protegir la privacitat d'aquestes cites i la seguretat del cap de l'Estat. És probable que Hollande fos coneixedor del reportatge, ja que un dia abans de la seva publicació va comunicar l'afer a la seva dona. La parella es va donar diversos dies de reflexió abans d'aclarir la seva situació també a nivell públic, després que aquest tema no s'ha pogut restringir a l'esfera privada.

Sense donar explicacions

Cargando
No hay anuncios

Els consellers presidencials estan bolcats en l'intent de centrar la suposada relació en l'àmbit personal i semblen haver descartat la necessitat de donar explicacions abans de la gran conferència de premsa anual prevista per a aquest dimarts a l'Elisi, en què es desgrana el full de ruta per als propers mesos. La línia que separa el cap de l'estat del ciutadà amb dret a la seva intimitat –habitualment respectada per la premsa francesa fins al punt que les infidelitats de François Mitterand no es van saber fins després de la seva mort–, no ha impedit que els mitjans es delectin amb detalls de les trobades secretes d'Hollande, i parlin obertament del fet que l'apartament on es citen el president i la seva amant està vinculat amb la màfia corsa. El pis és propietat d'Emmanuelle Hauck, exdona de Michel Ferracci, condemnat a 18 mesos de presó en un judici contra la màfia. La premsa francesa qüestiona igualment la seguretat del president, que es dirigia al pis acompanyat només per dos agents, en una motocicleta, i aparentment sense el coneixement de la cap del dispositiu especial de protecció.