Misc15/10/2015

Iannis Varufakis en 9 frases

L'exministre va deixar anar píndoles del seu pensament heterodox en tuits, escrits al seu blog i entrevistes

Gerard De Josep
i Gerard De Josep

BarcelonaL’exministre de Finances grec Iannis Varufakis, la personalitat més mediàtica i aclaparadora del primer govern d’Alexis Tsipras, va aterrar ahir a Barcelona. Es va reunir amb l’alcaldessa de la capital, Ada Colau, i avui oferirà a les 19.00 h una conferència sobre l’'Europa dels Mercats' al Born Centre Cultural en el marc del cicle de debat DO Europa, d’entrada lliure i aforament limitat. Aquestes són algunes de les frases de l'exministre en rodes de premsa, tuits, entrades al seu blog i entrevistes que defineixen la seva manera de pensar:

“Destruirem la base sobre la qual han construït un sistema dècada a dècada, una xarxa que xucla acarnissadament l’energia i el poder econòmic de tota la resta de la societat”

Es referia a les elits gregues.

Cargando
No hay anuncios

“No reconeixem la 'troica' com a interlocutora”

Quan ho va dir en una roda de premsa a Atenes, no portava ni un mes al càrrec. Al costat hi tenia el president de l’Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, que no semblava estar preparat perquè la cosa anés d'aquella manera. Abans d’acomiadar-se, es van donar la mà i l’holandès li a xiuxiuejar: “T’acabes de carregar la 'troica'" (Comissió Europea, Banc Central Europeu i Fons Monetari Internacional). Era l’inici d’una mala relació.

“Ni tan sols estem d’acord que estem en desacord”

Cargando
No hay anuncios

La frase, dita al febrer, feia referència a les converses amb el ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, el seu contrincant polític més oposat ideològicament a nivell europeu.

“És un honor que el 'Bild' provi de debilitar-me. Com més ho fa, més bé dormo a les nits”

L’exministre tampoc va tenir bona relació amb la premsa, a la qual va atacar en diverses ocasions, i el diari sensacionalista alemany 'Bild' es va situar al capdavant d’una oposició mediàtica contra el govern d’esquerra alternativa de Syriza.

Cargando
No hay anuncios

"La democràcia es mereix una empenta en assumptes europeus. Nosaltres tan sols ho hem posat sobre la taula. Deixem que la gent decideixi. (És graciós com sona de radical el concepte!)"

Ho deia en un tuit abans del referèndum del 5 de juliol sobre les condicions imposades pels creditors. La ironia va ser recurrent en els estirabots del polític.

“Prefereixo tallar-me un braç que signar un acord amb els creditors sense una quitança del deute”

Cargando
No hay anuncios

Ho va afirmar en el context de la campanya del referèndum per aconseguir el ‘no’ a les mesures d’austeritat, i va afegir que si sortia el ‘sí’, ell abandonaria el càrrec. Finalment, malgrat la victòria aclaparadora del ‘no’ amb un 62% dels vots, va presentar la seva dimissió.

“Grècia està absolutament compromesa, de manera irreversible, a romandre a la zona euro. El problema és que un cop s’és dins, passa com diu la lletra de la cançó ‘Hotel Califòrnia’: pots fer el 'checkout' quan vulguis, però no en pots sortir mai”

Sempre s’ha mostrat partidari de mantenir Grècia dins l’eurozona. Els tractats no contemplen l’expulsió d’un país de la moneda comunitària, i Varufakis va arribar a amenaçar de portar les institucions europees als tribunals internacionals si deixaven caure el país hel·lè.

Cargando
No hay anuncios

“El que estan fent amb Grècia té un nom: terrorisme. [...] Per què ens van forçar a tancar els bancs? Per instal·lar la por en la gent. I d’escampar la por, se’n diu terrorisme”

No va ser l’única vegada que un membre de les autoritats gregues es referia així a les institucions. El primer ministre, Alexis Tsipras, havia atribuït una “responsabilitat criminal” a l'FMI. Així, en un altre capítol memorable, la directora gerent del Fons, Christine Lagarde, es va presentar a Varufakis com “la criminal en cap”.

“Portaré amb orgull l’odi dels creditors”

Ho va escriure en una entrada al seu blog personal. Després de dimitir, va afegir un tuit citant Franklin D. Roosevelt: “'En el seu odi cap a mi són unànimes; i dono la benvinguda al seu odi'. Una cita molt a prop del meu cor (i la meva realitat) aquests dies".