L'Índia penja l'únic condemnat pels atemptats de Bombai del 1993
És la primera execució des de 2013 al país, en què fins a una estrella de Bollywood ha demanat clemència per a Memon
Nova DelhiL'Índia ha executat aquest dijous Yakub Memon, condemnat a mort pels atemptats que el 1993 van causar 257 morts a la ciutat occidental de Bombai. Es tracta de la primera aplicació de la pena de mort des de 2013, una sentència que no van detenir les veus en contra ni la controvèrsia del cas.
Memon, que avui feia 54 anys, ha estat penjat a primera hora del matí a la presó de Nagpur, a l'estat de Maharashtra (amb capital a Bombai), després que diverses instàncies rebutgessin les seves apel·lacions contra la condemna, l'última d'elles hores abans de l'execució.
En un últim intent per evitar l'execució, els advocats de Memon van sol·licitar dimecres a la nit al Tribunal Suprem de l'Índia que aturés la sentència perquè, segons la norma, com la màxima instància judicial índia va rebutjar ahir la seva apel·lació, la pena capital havia de ser posposada durant almenys "14 dies", cosa que els jutges van desestimar.
"Paralitzar l'ordre d'execució seria una farsa per la justícia. L'apel·lació és denegada", va assegurar el jutge Dipak Misra, en considerar que ja havien proporcionat als advocats "nombroses oportunitats" per defensar l'acusat. El Suprem indi ja va negar el 21 de juliol una altra apel·lació del pres.
Memon, l'únic condemnat a mort pels atacs al qual se li va mantenir la pena, ja havia vist rebutjades anteriorment la seva súplica al governador de l'estat de Maharastra, C. Vidyasagar Rao, i la petició d'indult al president indi, Pranab Mukherjee.
En els últims dies s'havien succeït peticions per aturar l'execució de Memon, recordant les circumstàncies del seu judici, en el qual va ser declarat culpable malgrat tornar voluntari al país després dels atemptats per sotmetre's a la justícia i haver aportat proves que incriminaven al seu germà Tiger. Aquest últim està considerat un dels dos artífexs dels atemptats i es troba en parador desconegut.
"Capturin Tiger, pengin-lo, no al seu germà. Un home innocent mort és matar la Humanitat", va indicar el diumenge al seu compte oficial de Twitter la superestrella de Bollywood Salman Khan, deslligant la polèmica en tot el país.
Khan es va veure posteriorment obligat a rectificar davant la pressió de milers de persones, inclòs el seu pare, que van criticar els seus comentaris.
Les peticions contra l'execució de Memon es van estendre fins i tot a una petició pública signada per exmagistrats de la Cort Suprema, parlamentaris, acadèmics i altres figures públiques. Però res no va detenir l'execució.
"Aquest matí el Govern indi ha matat un home a sang freda per mostrar que està en contra de l'assassinat (...) Aquesta execució no portarà justícia per les bombes de 1993. És una manera errònia de prevenir el terrorisme", ha sentenciat en un comunicat Aakar Patel, director a l'Índia de l'organització Amnistia Internacional.
Per la seva banda, una activista índia de l'organisme pro drets humans Human Rights Watch, Jayshree Bajoria, va expressar en un article la seva negativa a l'execució, un acte que va qualificar de "cruel, inhumà i degradant", i va demanar a les autoritats locals que donin un pas endavant i posin "fi" a la pena de mort al país.
La de Memon és la primera execució al país des de febrer de 2013, quan les autoritats van penjar a Mohamed Afzal Guru, un fruiter condemnat per complicitat en un atac al Parlament indi el 2001.
El 12 de març de 1993, 257 persones van morir i 713 van resultar ferides en 13 explosions en cadena que van colpejar la Borsa, mercats i cinemes de Bombai, capital financera de l'Índia. Els atacs es van considerar una venjança dels musulmans per les més de 3.000 persones que van morir en enfrontaments amb hindús després de la destrucció de la mesquita Babri el 1992, en l'occidental estat de Gujarat.
El 2007, un tribunal va trobar culpables dels atacs a un centenar de persones, de les quals dotze van ser condemnades a la pena capital, encara que sis anys més tard les penes d'una desena d'ells van ser commutades per cadena perpètua