Misc06/05/2015

Infojobs avisa: augmenten les ofertes de feina, però només a temps parcial, en pràctiques o per a autònoms

Un de cada cinc aturats reconeix haver cobrat en negre durant l'últim any i el 63% considera que ha perdut poder adquisitiu, segons una enquesta d'Esade a candidats d'InfoJobs

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

Madrid"Avui es crea ocupació de qualitat en tots els sectors". Aquesta frase s'ha convertit en un dels mantres del govern de Mariano Rajoy els últims mesos. Però darrere d'aquesta cita s'hi amaga la dura realitat que ha deixat la crisi: el 2008 s'oferien un 60% més de contractes indefinits que el 2014, mentre que els últims sis anys les ofertes de feina per a autònoms s'han multiplicat per 12, els contractes en pràctiques han augmentat un 81% i a temps parcial un 42%. Són dades del portal InfoJobs recollides per Esade en l'informe anual que fan conjuntament sobre l'estat del mercat laboral a Espanya.

L'estudi conclou que l'augment de les ofertes de feina no es tradueix, de moment, en millors condicions per a les persones que busquen tornar a entrar al mercat laboral o que volen trobar una feina millor. És més, un de cada cinc aturats reconeix haver cobrat en negre durant l'últim any i el 63% considera que han perdut poder adquisitiu el 2014. L'economia submergida també és una realitat per als que estan treballant: un de cada deu admet haver cobrat part del seu sou en B. I dos terços defensen que l'empresa no els va donar cap altra opció: o acceptaven cobrar en negre o se n'anaven al carrer. L'enquesta s'ha realitzat a 100.000 persones del total de 2,4 milions de persones que s'han inscrit a almenys una de les ofertes de treball registrades a InfoJobs durant l'últim any.

Cargando
No hay anuncios

El director general de la catalana InfoJobs, Jaume Gurt, alerta que el mercat laboral s'està recuperant –durant el 2014 han crescut en un 52% les ofertes del seu portal a Catalunya i un 35% al conjunt de l’Estat– però que els ciutadans no ho estan notant a peu de carrer. Considera que, "en part", podem afirmar que hi ha una explotació estructural a Espanya. "Les empreses tornen a guanyar diners però no pugen els salaris ––assenyalava aquest dimecres durant la presentació de l'estudi a Madrid–. Els empresaris es mouen per la por dels treballadors i saben que amb un 23% d'atur tenen la paella pel mànec. Hi ha una visió dels professionals com a objectes".

La necessitat d'entrar de nou a la roda del mercat laboral ha portat un 45% dels enquestats a acceptar una feina amb un sou per sota de la prestació que rebien per part de l'Estat. Segons InfoJobs, els candidats són cada cop més transparents detallant l'últim sou que van mostrar, mentre que les empreses cada cop ho són menys. Només la meitat de les ofertes mostren el sou, mentre que el 84% dels inscrits mostren el seu últim salari. Un sous que continuen continguts i no es preveu que hi hagi cap canvi durant aquest 2015. De fet, la mitjana del salari ofert a InfoJobs a Catalunya va baixar 95 euros respecte de l'any anterior, tot i que se situa 360 euros per sobre de la mitjana a l'Estat, de 23.628 euros.

Cargando
No hay anuncios

Canvi de model del mercat laboral: més autònoms

La recuperació significa que anem camí de tornar a la situació del 2008? Per a Esade, no. L'estudi conclou que estem davant d'un canvi de model en la forma de contractació, en què els empresaris opten per treballar més per projectes i prefereixen formes contractuals més flexibles. És a dir, el treball amb autònoms. Si no trobes feina, crea'n: la premissa de l'emprenedoria ha quallat a la força durant els anys de crisi. Del 2013 al 2014 aquest tipus de contractes només han augmentat un 13%, però sí que han crescut un 1.130% des del 2008.

Cargando
No hay anuncios

Per a Gurt, "les persones no es fan autònomes perquè vulguin", sinó perquè moltes vegades no tenen alternativa. Alerta, a més, que aquest tipus de contractes no tenen en compte, gairebé mai, les hores. Carlos Obeso, professor del departament de Persones i Organització d'Esade, assenyala que seria molt fàcil controlar que no s'explotés els treballadors amb més hores de les que figuren al contracte. "N'hi hauria prou fent complir la llei i augmentant les inspeccions de treball. Cal més voluntat política", assenyala. De d'InfoJobs asseguren que reben moltes queixes d'empreses que ofereixen un nombre d'hores al contracte però que al final acaben sent més, sense remunerar.

Big Data, la professió més 'sexi'

Cargando
No hay anuncios

Les feines relacionades amb les tecnologies de la informació i de la comunicació (TIC) continuen sent les més demandades per les empreses. L'estrella, que s'ha triplicat l'últim any: els professionals de Big Data, una mescla de matemàtics i artistes escassos de trobar a l'estat, amb només 6 inscrits per oferta de feina i amb un sou anual brut de 37.000 euros. La revista 'Harvard Business Review' considera que es tracta de "la professió més sexi del segle XXI", i només aquest any s'han requerit fins a 4,4 milions d'especialistes en dades a tot el món, segons la consultora Gartner Grup. La seva missió és vetllar per les dades de la companyia i ser capaços de treure el màxim valor d'aquestes xifres perquè els departaments de màrqueting puguin basar en les dades els seus estudis.

Els joves, els més preparats

Cargando
No hay anuncios

Tal com constaten els estudis anteriors d'InfoJobs, gairebé la meitat dels candidats catalans (41,13%) té estudis universitaris, mentre que aproximadament un terç ha estudiat formació professional i un de cada deu, batxillerat.