06/11/2020

Isaac Asimov o escriure un llibre al mes

Catedràtic emèrit d'Enyingeria QuímicaAmb la pandèmia hem oblidat que fa cent anys va néixer Isaac Asimov (1920, Petróvitxi, antiga URSS - 1992, Nova York). Professor de bioquímica i escriptor, ha estat un dels autors més prolífics, amb més de 500 llibres de ciència-ficció i de divulgació científica. Els més coneguts són la trilogia de la Fundació i les històries sobre robots amb les tres lleis de la robòtica, ja paradigmàtiques. A més, va inventar termes com robòtica, cervell positrònic i psicohistòria, que després s’han popularitzat.

Asimov es considerava principalment divulgador. Va escriure sobre química, física, astronomia, psicologia, història, matemàtiques, literatura i molts altres temes. Escriure 500 llibres representa un llibre cada mes, durant 42 anys. Es fa difícil creure que tot ho hagi escrit ell, però així ho afirmava: era un personatge extraordinàriament egotista i parlava d’ell amb autoelogis quan venia a tomb... i també quan no.

Cargando
No hay anuncios

Però, en canvi, no parlava mai de física o de química quàntiques, de la relativitat general o de certs temes de cosmologia. I és que Asimov creia que la divulgació havia de servir per ajudar el lector a comprendre la ciència, no només a acumular-li informació, i això implicava partir de la base, anar afegint-hi elements i que s’anessin integrant amb els que el lector ja coneixia. I això no es pot fer bé amb els temes avançats perquè no hi ha experiència quotidiana ni llenguatge comú en el qual basar-se. És justament la postura contrària a la de Stephen Hawking, que feia servir termes quotidians que aplicava a conceptes incomprensibles. Opino que hi ha coses que cal acceptar sense comprendre, però no cal intentar explicar-les a nivell elemental.

Per cert, a casa nostra hi ha algunes activitats organitzades per celebrar el centenari d’Isaac Asimov. El lector sabrà trobar-les.