Misc26/12/2013

Polèmica per la visita del primer ministre japonès a un santuari militar símbol del passat colonial del país

La Xina i Corea del Sud critiquen durament el gest del mandatari japonès Shinzo Abe, que agreuja la tensió a l'Extrem Orient

Agències
i Agències

TòquioEl primer ministre japonès, Shinzo Abe, ha encès els ànims dels països veïns després de visitar aquest dijous el polèmic santuari de Yasukuni, símbol del passat militarista i del domini colonial del país. El gest ha estat durament criticat per Pequín i Seül, i contribueix a empitjorar el tens clima diplomàtic a la regió de l'Extrem Orient.

La visita coincideix amb el primer aniversari d'Abe al poder, que ja havia ostentat el càrrec entre el 2006 i el 2007. Tanmateix, mai havia acudit com a primer ministre a aquest santuari, que consagra milions de japonesos caiguts en conflictes armats entre el 1853 i el 1945. A la vegada, cap primer ministre nipó havia visitat el complex des que Junichiro Koizumi ho fes el 2006.

Cargando
No hay anuncios

Entre els caiguts glorificats a Yasukuni hi ha 14 polítics i oficials de l'exèrcit imperial condemnats com a criminals pels actes comesos durant la II Guerra Mundial.

Els governs de la Xina i Corea del Sud, dos països que van patir el domini colonial nipó fins al 1945, han criticat durament la sorprenent visita d'Abe.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu de la cancelleria xinesa, Qin Gang, ha considerat que l'acció del primer ministre japonès "trepitja de manera grollera els sentiments del poble xinès i altres pobles asiàtics" que van patir l'expansionisme del Japó.

La visita d'Abe arriba tot just un mes després que Pequín anunciés la creació d'una controvertida zona d'identificació de defensa aèria (ADIZ), que exigeix la identificació de les aeronaus estrangeres que la travessin i emmarca les illes Senkaku −Diaoyu, en xinès−, controlades per Tòquio però reclamades per Pequín.

Cargando
No hay anuncios

La disputa per aquests illots deshabitats s'ha intensificat des que el 2012 el govern nipó en va comprar diversos a un particular japonès. Des de llavors s'han refredat les relacions bilaterals.

Per la seva banda, el govern sud-coreà ha qualificat de "lamentable" la visita al santuari, "el qual glorifica agressions colonials i consagra criminals de guerra", segons ha explicat en un comunicat el ministre de Cultura, Yoo Jin-ryong.

Cargando
No hay anuncios

Els llaços entre Tòquio i Seül, que també es disputen un altre grup d'illots al mar del Japó, no han estat en bona sintonia des de l'arribada al poder d'Abe , alhora que la presidenta sud-coreana, Park Geun-hye, s'ha mostrat reticent a acollir aquest any la cimera trilateral que els tres països han celebrat anualment des del 2008.

Els Estats Units, principal aliat militar del Japó, també s'ha pronunciat sobre la polèmica visita i ha assegurat, a través de la seva ambaixada a Tòquio, que sent "decepció" per un gest que considera que "agreujarà les tensions" amb els seus veïns.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, Abe ha defensat la visita i ha subratllat que la seva intenció "no era ferir els sentiments" de la Xina i Corea del Sud. "És un malentès pensar que aquesta visita significa venerar criminals de guerra. No es tracta d'això. Simplement he anat al santuari a presentar els meus respectes amb motiu del meu primer any al càrrec", ha dit el primer ministre nipó després de fer una breu oració a l'interior del recinte.