El primer any a la Cambra de Barcelona

Un acte a la Cambra de Barcelona, en una imatge d'arxiu
i Joan Canadell I Bruguera
16/06/2020
3 min

Aquest dimecres fa un any vaig ser investit president de la Cambra, un any caracteritzat per un alt ritme de canvi i acció. El fet que la Mònica Roca i jo ens repartíssim el mandat ha imprès velocitat, sumada a un triple missatge. Primer, la paritat en el món de l’empresa no només la prediquem sinó que la practiquem des del minut 0. Segon, no tinc intenció de perpetuar-me en el càrrec com fan molts representants i polítics arreu, simplement donar el millor de mi mateix en els dos anys. Tercer, com que volem que el mandat sigui un èxit, cal que darrere el/la president/a hi hagi un equip i un projecte que continuï els quatre anys, i més enllà si els electors ho consideren. Per tant, en compliment del programa que vam fer, la nova cambra no és presidencialista, sinó que basa l’èxit en el seu equip i en un projecte.

El primer que vam fer va ser crear un projecte per a les cambres, i de fet un projecte per al país, que vam anomenar Catalunya 2030/40, per treballar cap a un nou model econòmic i empresarial, basat en 15 eixos que descansen en quatre pilars fonamentals: una economia de màxim valor afegit, més internacionalitzada, mediambientalment sostenible i socialment responsable. Aquest projecte és el marc que guia l'estratègia no només de l’equip de govern, sinó també de l’equip de directius i tècnics.

Així doncs, tenim equip, tenim projecte, tenim il·lusió i ganes de treballar, ingredients suficients per aconseguir els resultats.

Quins són els resultats del primer any ho haurà de valorar el nostre electorat, i de fet ho podrà fer en una consulta que posem en marxa a partir d’avui mateix i que ens ha de servir per escoltar i corregir basant-nos en el que ens digueu. Us animem doncs a participar-hi.

Vist des de dins, creiem que hem aconseguit fites positives en aquest primer any. Per una banda, posar en marxa un sistema de consultes, que ha permès fer-ne 28 de temes diversos d’interès empresarial i que ens ajuda a entendre què està passant entre els empresaris i autònoms. Hem potenciat el servei d’estudis, un dels més prestigiosos del país, per justament fer-ne més i aportar més informació als empresaris i administracions. Hem creat una xarxa d’ambaixadors Cambra en 12 països del món per ajudar les empreses que necessitin tenir connexions a destinació. Estem preparant la digitalització de la promoció turística internacional amb eines 4.0. Hem posat a disposició d’estudiants i treballadors una guia de quines són les professions més demandades al mercat. Hem integrat els Premis Talent Cambra per fomentar el talent català i reconèixer-lo com es mereix. Estem posant en marxa un hub de digitalització. Hem creat una comissió d’autònoms per defensar aquesta figura, que és tan clau en la nostra economia. Hem impulsat l’Observatori Dona Empresa i Economia en la línia d’actuar per transformar, no només per observar. També hem potenciat la Unió de Polígons Industrials de Catalunya, on hem fet una nova estratègia que impulsi el paper dels polígons. Estem transformant també les 10 delegacions de la Cambra per convertir-les en veritables cambres de territori, molt més properes a les necessitats d’empresaris i autònoms.

Aquests són alguns exemples dels 50 projectes que hem posat en marxa, que considerem importants per al futur de la nostra economia.

A més a més, amb la crisi del covid-19 hem pogut demostrar que la nostra prioritat absoluta s’ha reorientat a ajudar primer en la crisi sanitària, i ara en la crisi econòmica que vindrà darrere. Però més enllà d’això, hem interpretat que aquesta crisi, a diferència de la del 2008, passarà per la transformació del model econòmic cap a un model més sostenible i competitiu amb importants fons europeus que ho faran possible, i que curiosament encaixen molt en el Catalunya 2030/40 que ja hem reconvertit mentalment en 2025/30.

És per això que des de fa un mes, aproximadament, estem preparant projectes que puguin encaixar en aquesta transformació, un dels quals és el hub de mobilitat sostenible que hem llançat just fa una setmana i que ja compta amb vuit propostes. Una mostra més de la flexibilitat d’aquest equip de la Cambra i de la capacitat d’acostar-se a les necessitats reals del país.

Finalment, vull agrair a tothom que està fent possible aquesta nova Cambra, des dels votants que ens vau fer confiança, fins a tot l’equip que treballa incansablement per la nova transformació del model econòmic català, que estic segur ens tornarà a situar entre els líders econòmics europeus.

stats