Els cartells contra els Maragall

Junqueras evita parlar del cas dels cartells i no respon a Sabrià

L'expresident d'ERC ha celebrat un acte públic amb militants a Montcada i Reixac en què no ha volgut atendre la premsa per tractar l'escàndol

L'expresident d'ERC Oriol Junqueras en un acte a Montcada i Reixac aquest dissabte amb militants
06/07/2024
3 min

Montcada i ReixacOriol Junqueras ha optat per no parlar del cas dels cartells contra els Maragall –destapat per l'ARA– ni respondre els atacs frontals que va rebre del també republicà Sergi Sabrià en l'anunci de la seva dimissió, encomanant-se encara a la prudència i per acabar de pair les informacions. I això que tenia una ocasió d'or per fer-ho: un acte aquest dissabte al migdia amb militants i simpatitzants a Montcada i Reixac, amb una passejada i una conversa en una cafeteria inclosa, promogut per l'exdiputat Joan Josep Nuet –en el si de l'aposta de visitar tots els racons del país i de la militància del seu partit–. Malgrat la presència de nombrosos periodistes, Junqueras ha declinat parlar de l'assumpte ara per ara.

Així, fins i tot ha demanat a la premsa no presenciar la conversa perquè la circumscrivia a l'entorn més privat, si bé s'ha celebrat en el bar Colón, un lloc obert al públic en el qual havien reservat només algunes taules per a la vintena d'afiliats. La convocatòria era pública per a tots els ciutadans que hi volguessin anar, tal com va anunciar el mateix Nuet a les seves xarxes socials. En tot cas, això evidencia la incomoditat actual del dirigent per valorar aquest escàndol i ficar-se públicament en la guerra interna després de les paraules contundents de Sabrià, que el va acusar d'estar assabentat del cas, igual que la resta de la direcció, quan va transcendir dins de la formació, a més de no importar-li ERC. No es descarta que en els pròxims dies pugui decidir-se a parlar de l'afer, al qual s'ha afegit ara un presumpte pagament de 50.000 euros als executors per comprar-ne el silenci. Però, per ara, fonts de l'entorn recalquen que no entraran en la picabaralla contra companys de files.

La posició de Junqueras és la de pair l'abast de l'escàndol, del qual sempre ha subratllat a l'ARA que no sabia res. El cas dels cartells contra els Maragall impulsats des de dins d'ERC, destapat per l'ARA, ha fet trontollar la formació, ja endinsada en una crisi interna pel lideratge. Això ha aguditzat aquesta pugna entre el sector de Marta Rovira i el de Junqueras amb retrets creuats per la gestió global. El cas és que la roda de premsa de dimissió de Sergi Sabrià com a viceconseller d'estratègia i comunicació va ser un atac directe a l'expresident del partit. Sabrià és del sector de Rovira, partidari que els lideratges al partit canviïn, que va reconèixer públicament que no parlava amb Junqueras des de la caiguda electoral dels comicis espanyols del 2023.

Sabrià va anar més enllà retraient a Junqueras "enfangar" el partit amb "acusacions falses" per carregar-se'l i lamentant el seu "desig personal de controlar una organització per fer-se-la a mida". Després del seu adeu polític, va rebre una onada de lloances del sector de què provenia, des del president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, fins a la portaveu, Marta Vilalta, i diversos consellers del Govern. El pols intern també es va reflectir amb la presència en la compareixença de premsa de bona part del seu sector, inclòs Ernest Maragall, que va ser víctima de l'escarni dels cartells.

El cas dels cartells

ERC hauria pagat 50.000 euros pel silenci dels joves que van enganxar els cartells contra els Maragall, segons les conclusions d'un informe policial avançat per La Vanguardia d'un cas per delicte d'odi que va quedar arxivat. Ara bé, el partit ha negat en un comunicat aquestes males praxis i es remeten al fet que la seva investigació interna encara ha de continuar.

La investigació d'un any de l'ARA ha destapat que un dels executors era militant d'ERC i l'existència d'una estructura B que coordinava aquesta mena de campanyes de joc brut, que tenia Sabrià al capdavant, tot i que també en formaven part l'exvicesecretari de comunicació Marc Colomer i l'exdirector de comunicació Tolo Moya, aquest últim com a intermediari amb els militants. Arran de la publicació a l'ARA, l'exlíder dels republicans a l'Ajuntament de Barcelona Ernest Maragall va assenyalar Moya, que va amenaçar de detallar qui és l'ideòleg de l'estratègia, cosa que podrà dir el pròxim dimarts, quan declararà a la comissió ètica del partit.

stats