Investidura

Junts avisa que no s'abstindrà en la investidura i tira per terra els intents de relegar-lo a "actor secundari"

El partit de Puigdemont només votarà sí o no a la investidura de Sánchez

2 min
L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a Bruseles en una imatge recent

MadridJunts no s'abstindrà en la investidura de Pedro Sánchez. La formació avisa que només votarà sí o no al candidat socialista, segons ha avançat La Vanguardia i ha confirmat l'ARA. El partit de Carles Puigdemont deixa clar que no rebaixarà el preu dels seus vots i que, un cop ha entrat en la negociació amb el PSOE, no està disposat a ser relegat al paper "d'actor secundari". Aquesta era la intenció expressada aquest dijous per Coalició Canària, que després d'haver votat a favor de la investidura del candidat del PP, Alberto Núñez Feijóo, ara tracta de convertir-se en un actor rellevant en la del líder socialista.

Coalició Canària té una única diputada al Congrés, Cristina Valido, que si votés afirmativament i Junts s'abstingués podria ser "clau" per decantar la balança de la investidura de Sánchez. Clau entre cometes, perquè Sánchez continuaria depenent dels vots de Junts, ja fossin afirmatius o en forma d'abstenció. El candidat del PSOE obtindria 172 vots a favor, 171 en contra i 7 abstencions. Just, però suficient per ser investit per majoria simple en segona votació –no per majoria absoluta en primera votació com passaria si el PSOE lliga el suport de Junts–. Ha estat el president canari, Fernando Clavijo, qui ha plantejat aquest escenari en un esmorzar informatiu al matí.

"Espanya no està condemnada a dependre del vot de Junts", ha assegurat Clavijo instant el PSOE a apostar per aquesta via per aconseguir que el sí dels de Puigdemont "deixi de ser rellevant". Poques hores després JxCat ha deixat clar que no accepta aquest paper i ha convertit de nou el de CC en un vot aritmèticament innecessari en la investidura de Sánchez. El mateix Clavijo ha explicat que fins ara ningú del PSOE havia contactat amb ell per demanar el suport de la seva formació.

Negociacions obertes

Els canaris es presenten com a partit frontissa disposat a mirar tant a la dreta com a l'esquerra, però censuren l'estratègia de Sánchez de pactar l'amnistia amb l'independentisme, ja que consideren que la mesura "no és moral". Mentrestant, el líder socialista és cada cop més explícit i admet, des de la cimera de la UE a Granada, la negociació sobre aquesta qüestió per a la qual els partits ja han assignat equips negociadors. Segons ha publicat l'ARA, un dels elements que s'exploren és un mecanisme de seguiment dels acords assumible per totes les parts.

Una fórmula de consens que sigui suficient per superar la malfiança de Puigdemont i doni les garanties de compliment que fins i tot veus de l'antiga CDC han instat a obtenir. És el cas de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, que ha demanat en una entrevista a El Nacional "no caure en la candidesa" i "ser exigents" en la negociació del PSOE per evitar "enganys". Per ara, la resposta de Junts a CC sembla refermar la disposició a continuar dialogant i buscant mecanismes que permetin l'acord per molt que el PSOE continuï enrocat en el no al referèndum.

stats