Misc27/12/2014

Kim Jong-un acusa Obama dels atacs informàtics a Corea del Nord

El líder coreà reitera en el primer comunicat públic després de la polèmica per la pel·lícula 'The Interview' que ells no són els responsables del 'hackeig' de Sony Pictures, productora del film que es burla de Kim Jong-un

Efe
i Efe

Seül (Corea del Sud)Corea del Nord responsabilitzar els Estats Units dels repetits atacs informàtics que estan patint els seus principals mitjans estatals, i acusa al president Barack Obama de "forçar" l'estrena del film "The Interview" ("L'entrevista") el dia de Nadal.

En un nou capítol de les tensions entre Pyongyang i Washington entorn de la controvertida pel·lícula, el règim liderat per Kim Jong-un torna a negar que estigui darrere del 'hackeig' a Sony Pictures, i insta la Casa Blanca a presentar proves de les seves acusacions.

Cargando
No hay anuncios

"Una vegada més, volem deixar clar que Corea del Nord no té res a veure amb els atacs de 'hackers' a Sony Pictures", ha declarat un portaveu de la Comissió Nacional de Defensa nord-coreana en un comunicat recollit per l'agència estatal de notícies KCNA.

"Si Estats Units vol seguir culpant-nos, hauria d'oferir proves al més aviat possible. I si no, podrien dur a terme una recerca amb la nostra col·laboració", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

"Què passaria si algú fes una pel·lícula sobre atacs terroristes o animant a l'assassinat de Barack Obama? Seguiria EUA defensant la llibertat d'expressió?", es pregunta el portaveu.

Pyongyang recorre a un to més bel·ligerant a l'hora d'assenyalar directament a Obama com a "principal culpable de forçar l'estrena de la pel·lícula el dia de Nadal", i llança els seus ja habituals insults amb to racista contra el president nord-americà.

Cargando
No hay anuncios

"Obama sempre parla de forma imprudent i actua com un mico en una selva tropical, i ha tractat de minar la dignitat del nostre lideratge suprem", ha assenyalat el portaveu en al·lusió a la pel·lícula, una comèdia sobre un complot nord-americà per assassinar al dictador nord-coreà, Kim Jong-un.

Mentre, les pàgines web dels principals mitjans estatals nord-coreans com la citada agència KCNA i la del diari 'Rodong' del Partit dels Treballadors continua patint caigudes intermitents per cinquè dia consecutiu, i que segons Pyongyang han estat provocades per Washington.

Cargando
No hay anuncios

"Estats Units, un gran país, ha començat a obstaculitzar les operacions d'internet dels majors mitjans del nostre país i sense vergonya", assenyala el comunicat del règim, que s'ha referit per primera vegada als problemes d'aquestes pàgines.

Encara que els errors de connexió són freqüents en la fràgil intranet local nord-coreana, moltes veus van apuntar a EUA després que el passat dia 19 Obama prometés una "resposta proporcionada" al ciberatac a Sony Pictures, del qual Washington va acusar a Corea del Nord.

Cargando
No hay anuncios

Un grup anomenat 'Guardians of Peace' (Guardians de la Pau) es va atribuir el ciberatac i va advertir que sembraria el terror als cinemes que mostressin la pel·lícula i va comparar el seu pla amb els atemptats terroristes de l'11 de setembre de 2001 a Estats Units.

Després que les principals sales de cinema del país rebutgessin el film per temor a patir atacs terroristes, Sony va anunciar el passat dia 17 la cancel·lació de l'estrena de "The Interview" ("L'entrevista"), previst pel 25 de desembre, encara que després es va retractar i el film va ser finalment projectat en sales independents.

El president de nord-americà ha aplaudit la decisió de Sony d'autoritzar la projecció de la pel·lícula, després d'haver qualificat uns dies abans de "error" la cancel·lació de la seva estrena.

La polèmica al voltant del film ha despertat una gran expectació i ha afavorit l'assistència massiva en la seva estrena el dia de Nadal, quan va recaptar gairebé un milió de dòlars (uns 800.000 euros) en els 300 cinemes independents d'EUA que ho tenen en cartellera.