Jocs Olímpics

L'heroïna xinesa que ha renunciat al passaport dels Estats Units, un forat al gel i la bandera LGTBI: els apunts dels Jocs de Pequín 2022

La txeca Ester Ledecka i l'austríac Matthias Mayer han fet més gran la seva llegenda en uns Jocs d'Hivern

Eileen Gu, medallista d'or als Jocs en la modalitat d'esquí lliure
08/02/2022
4 min

BarcelonaEls Jocs Olímpics de Pequín ens han deixat rècords mundials, noms que fan més gran la seva llegenda i un gest reivindicatiu. Una jornada en la qual el francès Quentin Fillon Maillet ha guanyat l'or a la prova de biatló i ha agafat el relleu del nord-català Martin Fourcade, campió olímpic cinc cops ara ja retirat. Al patinatge de velocitat segueixen arribant medalles dels neerlandesos, ara el tercer or olímpic de Kjeld Nuis, amb nou rècord olímpic als 1.500. A l'esprint clàssic de l'esquí de fons, les sueques Jonna Sundling i Maja Dahlqvist han fet doblet, mentre que en categoria masculina Johannes Hoesflot Klaebo, de Noruega, ha guanyat el seu quart or olímpic per davant de l'italià Federico Pellegrino. Aquests són els noms del dia:

Un rècord mundial i un forat al gel

El nord-americà Nathan Chen ha establert un nou rècord de puntuació en un concurs curt de patinatge artístic amb un programa deliciós. Chen ha aconseguit 113,97 punts i ha superat els japonesos Yuma Kagiyama i Shoma Uno. Amb 22 anys, Chen havia debutat sense sort als Jocs del 2018, però ara és el gran favorit per endur-se l'or després de brillar al ritme de La Boheme de Charles Aznavour, amb un programa ple de salts quàdruples. La gran decepció ha sigut el vigent campió, el japonès Yuzuru Hanyu, que aspira a convertir-se en el primer home a aconseguir l'or en tres Jocs consecutius des que el suec Gillis Grafstrom ho va fer el 1920, el 1924 i el 1928. Hanyu és vuitè després de patir una caiguda. "No sento haver fet un mal exercici. Hi havia un forat al gel", ha afirmat Hanyu, que el pròxim dia 10 haurà de donar-ho tot al programa lliure si vol aconseguir una medalla.

Ledecka, la campiona omnipresent

Cal rendir-se als peus de l'esquiadora txeca Ester Ledecka. Fa quatre anys va ser la primera esportista a guanyar dues medalles d'or en esports diferents, al guanyar el supergegant d'esquí alpí i l'eslàlom de snowboard. Ara ja ha guanyat aquesta segona competició de nou al superar l'austríaca Daniela Ulbing. L'eslovena Gloria Kotnik ha obtingut la tercera posició. Ara li toca defensar l'or en la prova de supergegant d'esquí, on la seva gran rival serà l'esquiadora italiana Federica Brignone, a més de la nord-americana Mikaela Sifrrin. 

Mayer, a l'olímpic d'esquí alpí

L'austríac Matthias Mayer, de 31 anys, ha fet història al revalidar el títol de supergegant d'esquí alpí aconseguit fa quatre anys a Pyeongchang i s'ha convertit en el segon home de la història d'aquest esport que captura tres ors en tres Jocs diferents, emulant el noruec Kjetil Andre Aamodt. Mayer és tot just el tercer esquiador en la història de l'esquí alpí a guanyar tres ors en tres Jocs diferents, emulant Aamodt i l'esquiadora italiana Deborah Compagoni. Fill de Helmut Mayer, medallista de plata en supergegant el 1988, Mayer ha superat el nord-americà Ryan Cochran-Siegle i el noruec Aleksander Aamodt Kilde. Àustria, la terra on l'esquí alpí és gairebé una religió, ha embogit amb la fita de Mayer

La nova heroïna de la Xina va renunciar al passaport nord-americà

Xina té una nova heroïna. I, curiosament, és nascuda als Estats Units, el país que ha fet boicot polític als Jocs. Eileen Gu ha guanyat l'or en la prova d'esquí estil lliure amb tot just 18 anys al superar en l'últim salt la francesa Tess Ledeux. Gu, que també té opcions de guanyar medalles la setmana vinent en les categories de slopestyle i halfpipe, s'ha endut el primer triomf en aquesta espectacular prova, que debuta en uns Jocs. Gu va escollir competir com a xinesa, la terra de la seva mare, cosa que va provocar un bon enrenou, ja que la Xina no reconeix la doble nacionalitat i, per tant, va renunciar al seu passaport dels Estats Unit, fet que li ha provocat moltes crítiques. A la Xina, en canvi, és la nova reina de l'esport i les xarxes socials, on acumula milions de seguidors mentre tanca contractes de patrocini amb marques com Tiffany & Co, Louis Vuitton o Victoria's Secret.

Bruce Moat, de l'equip britànic de cúrling.

Els colors de la bandera LGTBI, als Jocs

L'escocès Bruce Mouat ha portat avui els colors de la bandera LGTBI als cordons de les sabates amb què ha disputat la final de consolació del torneig de cúrling mixt. Segons el COI, "és la primera vegada que els colors de l'orgull han fet la seva aparició en una pista olímpica de cúrling". Moat, de 27 anys, va ser campió mundial amb Escòcia fent parella amb Jennifer Dods poc després de convertir-se en el primer esportista de cúrling a explicar que és homosexual. Als Jocs, competint com a britànics, han perdut la final pel tercer lloc contra Suècia.

Itàlia també mana al cúrling

A la final, ha guanyat Itàlia. Una terra que no havia guanyat mai cap medalla en aquest esport, però Stefania Constantini i Amos Mosaner han tocat el cel derrotant la parella de Noruega a la final. Ara fa dos anys, Constantini treballava a una botiga i Mosaner a una vinya del nord d'Itàlia, recollint raïm. Ara es dediquen de forma professional al cúrling. Després de brillar als Jocs d'estiu, Itàlia segueix guanyant medalles als Jocs d'hivern.

stats