Retirar el FLA, una amenaça per a Catalunya... i Espanya
El govern de Mariano Rajoy menciona l'innombrable: una suspensió de pagaments del deute espanyol
El portaveu del govern central, Íñigo Méndez de Vigo, ha fet un anunci molt important: està disposat a provocar una suspensió de pagaments a Espanya, un fet de conseqüències imprevisibles per a tothom, inclòs el mateix estat espanyol.
Méndez de Vigo ha comunicat aquest divendres que s'imposarà un control setmanal de les finances de la Generalitat, i que si es detecta que s'estan utilitzant diners per organitzar el referèndum de l'1 d'octubre, el govern espanyol deixarà de finançar la Generalitat amb el FLA. En aquell moment, s'hauria de veure si el Govern català, a falta de finançament de l'Estat, pot obtenir diners dels mercats. Com va avançar aquest diari en el seu moment, fa mesos que la Generalitat treballa amb la idea d'abandonar el FLA, però no és gens clar que ho pogués fer tan ràpidament.
Si es parteix del fet que l'Estat talla l'aixeta del FLA i que la Generalitat no es pot finançar als mercats, la suspensió de pagaments de l'administració autonòmica catalana seria inevitable.
Una situació excepcional com aquesta tindria diverses derivades.
En primer lloc, els treballadors i proveïdors de la Generalitat podrien deixar d'ingressar una part (o tots) dels diners que els corresponen. La Generalitat els seguiria devent aquests diners, però com que no els tindria, no els podria pagar puntualment.
Al mateix temps, els creditors de la Generalitat deixarien de cobrar una part (o tots) dels diners que la Generalitat els deu. Però aquí es compliquen les coses: el deute de la Generalitat s'eleva fins als 75.000 milions d'euros, dels quals dues terceres parts (una mica més de 50.000 milions) els deu a l'Estat, segons dades del Banc d'Espanya. Per tant, si l'Estat talla l'aixeta del FLA, la Generalitat deixaria de pagar els seus creditors, el més important dels quals és... el mateix Estat.
Per entendre la magnitud del que són 50.000 milions: és la mateixa xifra que Espanya va haver de demanar a la 'troica' per rescatar la banca.
Encara hi ha una última derivada. Tot i que l'administració que faria suspensió de pagaments fos la catalana, el deute que ha emès la Generalitat està avalat pel Regne d'Espanya. Per aquest motiu, es fa molt difícil d'imaginar que una suspensió de pagaments de deute públic espanyol no acabés afectant les emissions que realitza el mateix Estat per finançar-se. La reputació d'Espanya als mercats es veuria contagiada, i per tant els interessos que paga l'Estat augmentarien.
Cal no oblidar un detall: de moment, tot això no és més que una amenaça, i per tant, l'objectiu és dissuasori. Veient-ne les conseqüències, costa d'imaginar que una decisió com aquesta s'acabi executant.
I tot plegat, per organitzar un referèndum.