L’esport català posa la directa
BarcelonaLa secretaria general de l’Esport posarà en marxa el 18 de gener un pacte nacional per recollir les propostes del sector i preparar un nou model de govern amb l’objectiu de crear cap al mes de juny una nova llei de l’esport. “Fan falta noves eines per modernitzar un model d’èxit”, reconeix Gerard Figueras. El secretari general de l’Esport té clar quin és el propòsit d’aquesta sacsejada. “Ens van fer l’encàrrec de tenir les estructures a punt pel que pugui passar al setembre”, diu.
La imatge d’unitat exhibida ahir, quan es va aprovar amb el suport unànime de l’assemblea (45 vots) una junta de consens per reactivar el Comitè Olímpic Català (COC), augmenta l’autoestima d’un sector esportiu que té clar quin ha de ser el missatge. “No busquem el conflicte i serem molts curosos a l’hora de complir la legalitat, però era necessari reactivar el COC i posar-lo a punt, adaptant els estatuts i dissenyant una bona planificació. Hem apartat diferències històriques per treballar per una voluntat compartida”, recorda Gerard Esteva, president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) i, des d’ahir a la tarda, del COC. L’acord entre la secretaria general de l’Esport, la UFEC i la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes ha sigut clau per treure del calaix una institució que portava anys paralitzada. L’entesa es va formalitzar en un pacte de candidatura única i en l’elecció d’un nou comitè executiu. “Hem aconseguit acabar amb molts anys de visions oposades”, destaca Figueras.
El full de ruta del COC inclou dues grans línies d’actuació. La primera, fer pedagogia sobre la seva utilitat. La segona, donar a conèixer Catalunya a instàncies internacionals. “El missatge que volem fer arribar serà sempre positiu”, diu Esteva. L’objectiu és ignorar els atacs del Comitè Olímpic Espanyol (COE). “Tan sols hi pot haver un comitè olímpic per estat”, recorda Alejandro Blanco, president d’un COE que va aconseguir congelar fa onze anys el COC als tribunals. La sentència de l’Audiència Provincial de Barcelona, que data del 28 de novembre del 2005, li prohibeix fer qualsevol acció amb repercussió internacional o participar en una assemblea del Comitè Olímpic Internacional (COI).
“La unitat de l’esport català és molt important”, recorda Xavier Vinyals, president de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes i vicepresident i tresorer general del COC. Tenint en compte el 25è aniversari dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992, el sector esportiu prepara un calendari únic de celebracions que està liderant l’Ajuntament i que aspira a repetir la transversalitat política de fa un quart de segle.
“Posar en valor l’esport català”
La UFEC ha arribat a un acord amb la UBAE i l’Euncet per posar en marxa una universitat del món de l’esport. “Volem transformar el knowledge del sector en coneixement per a la gent i vendre-ho a fora. Hem vist una oportunitat per posar en valor l’esport català en la formació universitària”, opina un hiperactiu Esteva. “El projecte ens permetrà donar eines als professionals perquè puguin millorar els serveis que donen als clubs”, afegeix Figueras. La secretaria general i la UFEC comparteixen algunes prioritats, com la de donar servei als clubs arreu del territori, i és per això que han augmentat de vuit a onze les oficines dedicades a assessorar les entitats. “És un bon exemple de com alinear objectius i sumar esforços per millorar les eines dels clubs”, presumeix Figueras.
Un altre dels projectes que s’ha posat en marxa és el Tribunal de l’Arbitratge Esportiu de Catalunya. El 16 de gener es faran unes jornades informatives per deixar clares quines són les seves competències.