12 hores de concert nocturn al Liceu per pressionar per obrir amb més públic
El teatre reclama que no hi hagi el topall de 500 espectadors sinó del 50% de l'aforament
BarcelonaEl Gran Teatre del Liceu ha convocat dues accions per pressionar el Govern perquè millori les condicions de la desescalada per als teatres de grans aforaments. El dimarts 24 de novembre oferirà un concert de 12 hores al llarg de la nit, i a la tarda obrirà al públic els assajos de La Traviata, de Verdi, l'òpera que hauria d'estrenar el 5 de desembre i de la qual ja té 15.000 entrades venudes per a 15 funcions. La meitat de les entrades s'haurien de tornar si s'han de complir les mesures actualment proposades per la Generalitat. En aquest sentit, cal dir que aquest cap de setmana continuen les negociacions per acordar els detalls de la desescalada, que concretarà el DOGC abans de dilluns, quan han d'entrar en vigor.
La norma general per als teatres, a partir de dilluns, diu que poden obrir amb el 50% de l'aforament i com a màxim amb 500 persones. El problema del Liceu és que té 2.290 localitats i la direcció accepta fer funcions amb el 50% de l'aforament, és a dir, 1.145 persones, però creu que no es pot permetre econòmicament fer-ho amb 500 (el 22%), com marquen les condicions plantejades el dia 19. Com el Liceu, altres teatres com el Tívoli han anunciat que no podran obrir amb aquestes condicions perquè no els surt a compte.
Davant d'aquesta perspectiva, el Liceu ha decidit fer pressió per evitar la cancel·lació de l'òpera. Ha anunciat que continuaran els assajos "desitjant transmetre la necessitat d’eliminar el topall de 500 persones i alinear-se amb la norma general del 50% de l’aforament, de la mateixa manera i amb totes les precaucions amb què va obrir les portes al setembre".
El dia 24 el Liceu retransmetrà en streaming els assajos amb un lema: “El Liceu vol alçar la veu per la cultura”. L’assaig de la tarda, a les 15.30 h, allotjarà 500 persones de forma simbòlica. Un cop finalitzin els assajos, hi haurà un acte encara més singular, "simbòlic i reflexiu", per "interpel·lar consciències": la interpretació de la peça Vexations, d’Erik Satie, des de les 20 h i fins a les 8 h de l'endemà. El pianista Francesco Tristano, nascut a Luxemburg i resident a Barcelona, tocarà el piano durant 12 hores, acció que també serà retransmesa en streaming. «"La música per sobre de qualsevol cosa" és una frase que m’acompanya des de la meva primera joventut i que em guia fins al 2020. La salut pública: Prioritat absoluta, hi estem d’acord. Però sisplau, no oblidem que la música és salut. Nietzsche va ser molt més eloqüent al respecte: "Sense música la vida seria un error, un camí esgotador, un exili"», va dir Tristano. L'acció, doncs, serà "un tour de force per representar l’esforç del sector cultural en moments de pandèmia", diu el Liceu.
El teatre de la Rambla afirma que "la veu de la cultura és un far indispensable i necessari que no es pot apagar, i tal com va acordar el Govern el 22 de setembre, la cultura com a bé essencial ha de permetre, amb rigor i seguretat, poder seguir treballant en equipaments com el Liceu, que disposen de totes les mesures necessàries per poder allotjar fins a un 50% de la seva capacitat màxima amb seguretat".