"Som un servei essencial": l'esport català aixeca la veu
El teixit esportiu demana ser escoltat i que es reprengui l’activitat
BarcelonaEl sector esportiu va fer una concentració a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per reivindicar que l’esport és un servei essencial i forma part de la solució per lluitar contra el coronavirus. Federacions, clubs, empreses, gestors d’instal·lacions, l’esport universitari i els col·legis professionals van fer una crida per reivindicar que l’esport incideix directament en la millora de la salut, en l’educació i la formació i en la inclusió social.
Els convocants van llegir un manifest. “Hem sentit moltes vegades, per governants de tots els colors, la cantarella que l’esport i els clubs som importants. Ara que ens estem morint i no podem afrontar el dia demà, ¿veurem fets o ens quedarem tan sols amb les paraules de sempre? Demanem avui i aquí al Govern que ens escolti i que reconegui l’esport com un servei essencial”, va demanar Gerard Esteva, president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC). El dirigent va utilitzar el violí per interpretar El cant dels ocells mentre els assistents guardaven un minut de silenci en memòria de les víctimes del covid-19.
Joan Soteras (futbol), Ferran Aril (bàsquet) i Enric Bertran (natació) van ser alguns dels presidents de les federacions catalanes que hi van intervenir. “Darrere de les instal·lacions, dels esdeveniments, dels serveis i de qualsevol activitat esportiva, hi ha tota una indústria, un teixit empresarial esportiu on treballen més de 80.000 persones. Som davant d’una situació d’alarma social, s’estan posant en perill els llocs de treball de milers de persones i famílies. Quina família sobreviu estant més de sis mesos en ERTO? Ara mateix hi ha mes de 55.000 treballadors afectats, i 25.000 que perdran la feina. I és que moltes empreses no se’n sortiran i hauran de tancar. Ja s’han perdut més de 213 milions d’euros d’ingressos. Un impacte insostenible”, va assegurar Anna Pruna, presidenta d’Indescat.
“Som un servei essencial, tal com ho demostra àmpliament l’evidència científica. No entenem que les instal·lacions esportives i els professionals no puguin treballar quan no som el problema sinó part de la solució davant la pandèmia que ens afecta”, argumenta Pere Manuel, president del Coplefc, el Col·legi de Professionals de l’Activitat Física i l’Esport de Catalunya.
“Com més aviat millor”
La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, van escoltar les reivindicacions dels representants del teixit esportiu i van traslladar-los que s’està treballant perquè el sector pugui reobrir i recuperar una certa normalitat com més aviat millor.
El sector esportiu encara espera resposta del recurs que va presentar a la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra les mesures restrictives. La resposta del TSJC s’ha endarrerit perquè està consultant si és competència del Tribunal Suprem, atès que el sector esportiu recorre una resolució basada en un reial decret estatal.