Meritxell Budó: “Demano valentia a Pedro Sánchez per afrontar el diàleg sense exclusions”
La consellera de Presidència celebra que Puigdemont es pugui presentar a les europees: "És el primer triomf dins del sistema judicial espanyol"
BarcelonaArran del salt d’Elsa Artadi a la política municipal, Meritxell Budó va assumir la conselleria de Presidència. L’exalcaldessa de la Garriga, pròxima a l’exconseller Jordi Turull, pres a Soto del Real, explica el rumb del Govern després del 28-A.
Quin és el xat més important en què està des que és consellera?
Tenim un xat de Govern on parlem i ens informem de tot el que és important. Divendres el president ens va comunicar que el dia 15 sembla que declararà al TSJC i tot el Govern en bloc estem al seu costat.
¿Ha heretat el lloc d’Artadi al xat amb Calvo i Aragonès?
En aquest xat encara no hi soc; de fet, encara no s’ha creat, perquè haurem de veure quins seran els futurs interlocutors del govern espanyol. Però confio ser-hi.
¿Creu que Torra hauria d’haver desistit de la pancarta amb el llaç groc?
Crec que estan citant el president per haver defensat la llibertat d’expressió. Un llaç groc és un símbol que demana la llibertat dels presos polítics i exiliats. És una petició que forma part del que vol la majoria de la societat. És greu que et citin a declarar per això.
El Suprem ha donat la raó a Puigdemont i obre la porta perquè es pugui presentar al 26-M.
Que el Suprem reconegui que el president Puigdemont i els consellers Comín i Ponsatí es poden presentar a les eleccions és la primera gran victòria dins del sistema judicial espanyol. Però és també el reconeixement explícit que la prohibició de la JEC era un escàndol que clamava al cel, i algú els hauria de demanar responsabilitats. La decisió no és definitiva, correspon al jutjat contenciós administratiu, però una sentència diferent del que diuen el Suprem i la Fiscalia seria la constatació que la justícia espanyola ha perdut definitivament el nord.
Amb el resultat del 28-A, ¿ERC s’ha quedat a un pas de l’hegemonia?
Estem en un cicle electoral que ha d’acabar el 26 de maig. Totes les eleccions són molt importants. Serà a partir de llavors que haurem de veure qui té l’hegemonia política. Certament ERC el 28-A va obtenir una victòria important i els vam felicitar com a companys de Govern.
¿Però no canvia l’equilibri polític del Govern?
L’equilibri polític del Govern prové del Parlament. No s’ha mogut res.
Per què diria que el 21-D hi va haver efecte Puigdemont i ara no?
El 21-D el candidat era Puigdemont i el seu lideratge era indiscutible. El 28-A ha sigut l’enemic a batre per a tothom, per als partits unionistes però també per a forces catalanistes, i també hi ha hagut votants que han cregut més oportú optar pel PSC per evitar el tripartit de dretes.
¿Independentistes que han optat per votar socialista?
Més que votar el PSC han optat per aturar el PP, Cs i Vox.
Sembla que Cs i el PSOE no formaran govern, tot i que sumarien. ¿És una bona notícia per a Catalunya?
És una bona notícia per a Catalunya. Això ens ha d’oferir un bri d’esperança que podrem seure a parlar de tot entre els dos governs. Per trobar una solució política hem de ser capaços de dialogar, sense que s’exclogui l’autodeterminació. Sense el soroll d’unes eleccions i sense la pressió dels barons del PSOE per la victòria de Sánchez, pot ser possible.
¿Demanen una taula amb un relator com abans de les eleccions?
Tornar a aquesta cimera seria un bon inici per recuperar el diàleg.
Pedro Sánchez ja ha dit que no al referèndum i a la independència.
Confio que no siguin les premisses de partida si es vol recuperar el diàleg, perquè amb aquestes afirmacions no hi ha diàleg possible. Hem de ser responsables. Espero que un cop consolidat el nou govern espanyol es rebaixi la tensió de la campanya.
Crida a la valentia de Sánchez?
Li demano valentia per afrontar el diàleg sense exclusions.
¿ERC és el partit del diàleg i vostès el de la confrontació?
Algú intenta vendre-ho així. Sempre hem manifestat voluntat de diàleg. Fins a l’últim moment vam demanar que el referèndum fos pactat amb l’Estat. A alguns mitjans no els ha interessat reconèixer que JxCat vol dialogar, tenint present sempre els presos polítics i els exiliats.
¿L’estabilitat del Govern està garantida fins passada la sentència?
Sí, el Govern ha de governar i ho fem. Amb la sentència ens asseurem a parlar; si no hi ha absolució hi ha d’haver una resposta. S’ha de conjurar tot el país: el Govern, els partits, la societat civil organitzada. La resposta no cal que passi per unes eleccions, no ha de ser l’única solució.
Una vaga general?
Hi ha d’haver un diàleg amb tots els actors del país, amb sindicats, la patronal, per veure com reaccionem.
¿Se li faria costa amunt ser al Govern i tenir els presos condemnats en presons catalanes?
Un Govern que no sigui favorable al Procés i que no protegeixi els presos i els exiliats seria un error gravíssim de país que pagaríem molt de temps. Tots els passos s’han de pensar bé i mesurar. A mi ja m’incomoda ocupar el lloc de consellera perquè el conseller legítim és a la presó per haver posat les urnes, però algú ha de governar i vetllar per ells, també.
Com li aniran les eleccions municipals a JxCat?
Hem volgut sumar sensibilitats més àmplies que el PDECat. A nivell municipal la gent vota l’alcalde i valora la feina feta. Confio que aniran bé.
Creu que es jugaran en clau local?
És molt diferent el vot a les europees, municipals, generals o catalanes. Allà on s’ha fet bona feina i hem governat, podrem reeditar les alcaldies.
Què en faran, del PDECat?
Quan s’acabi el cicle electoral decidirem el futur del partit i els lideratges.
¿El PDECat es pot dirigir des de Waterloo?
El lideratge de Puigdemont és importantíssim. Hi ha de seguir sent, encara que sigui des de Waterloo, perquè des d’allà es pot dirigir i pensar l’estratègia del partit.
¿I Catalunya es pot dirigir des de Waterloo?
Puigdemont és el president legítim. Junqueras és el vicepresident legítim. El Govern treballa colze a colze amb els presos i exiliats, la seva opinió és important.