Més de 400 cadells alliberats dels tentacles d'una banda que els explotava i els maltractava
Els Mossos, la Guàrdia Urbana, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han detingut 13 persones
BarcelonaEs deia Bitxets i era al carrer Castillejos de Barcelona, a tocar de la cruïlla amb el carrer Aragó. Sobre el paper venien animals "domèstics i exòtics". L'aparador era una gran cristallera totalment tapada per un vinil blau. No es podia veure què hi passava a dins. Ara el local està tancat permanentment i el número de contacte ja no existeix. Es troba en aquesta situació des del desembre del 2020, quan les queixes de diversos compradors van arribar a la Guàrdia Urbana, que va decidir fer-hi una inspecció administrativa. Hi van trobar uns quants animals morts. Els que estaven vius eren, sobretot, cadells de gossos que vivien en unes condicions pèssimes. Amuntegats en gàbies, malvivint en caixes de cartó i envoltats d'excrements. I molts estaven malalts perquè no havien rebut les vacunes que tocaven.
"Tots els animals tenien una edat inferior a la que en teoria constava a la seva informació", ha apuntat l’intendent Juan Guzmán, cap de la Unitat d’Investigació de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Tenien menys de tres mesos i encara no podien ser comercialitzats, però tant si eren massa petits com si estaven malalts, els venien igualment sense avisar-ne el comprador. Aquest va ser el punt de partida d'una investigació de la Guàrdia Urbana, els Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil (la primera conjunta en aquest àmbit) que ha acabat amb més de 400 animals de companyia rescatats. La majoria eren cadells. En total, 370 gossos i 51 gats que han viscut maltractats els primers mesos de la seva vida esperen ara un nou propietari.
La botiga Bitxets va ser només un punt de partida. Poc després, en un descampat de Madrid uns veïns van trobar unes gàbies plenes de gossos bordant. Estaven abandonats. "Els volien deixar morir, ja no els eren rendibles econòmicament", ha explicat el capità Luis Humberto Quiroga, cap de la Unitat de Protecció de la Naturalesa Uprona de la Guàrdia Civil a Barcelona. Al mateix temps, els Mossos van detectar que a Girona una persona transportava una gran quantitat d'animals. De nou, eren cadells de gossos. Els investigadors van descobrir que darrere d'aquests tres fets (la botiga Bitxets, les gàbies de Madrid i el moviment de Girona) hi havia el mateix grup criminal.
Hi havia altres locals com Bitxets. Tenien botigues a Madrid, a Andorra i fins i tot a Dubai. A més, també venien els animals en una web. Els cadells, els que aconseguien per dues vies: o bé els compraven a països de l'Est (sobretot a Bulgària, Eslovàquia i Hongria) o bé els criaven ells mateixos en centres amb unes condicions, de nou, totalment insalubres. "El transport des dels països de l'Est era per carretera, en espais reduïts i en unes condicions precàries", ha apuntat l’inspector Víctor Cosialls, cap de l’Àrea Central de Medi Ambient dels Mossos. Això afavoria l'aparició d'epidèmies, moltes de les quals mortals, perquè cap dels cadells havia estat vacunat. Sobre el paper ho estaven i anava signat per una veterinària. Però eren certificats falsos emesos per una col·legiada que forma part dels tretze detinguts, deu dels quals a Catalunya.
Les femelles estaven totalment explotades als centres de cria. "Només tenien la funció de parir", apunten fonts policials. Tot plegat comportava que l'índex de mortalitat fos molt alt. Durant l'operació, el 20 de setembre passat, es van trobar vuit animals morts, però es calcula que la xifra pot ser molt superior. No era estrany, durant la investigació, que apareguessin animals morts en contenidors. "Enganyaven els clients", ha destacat l’inspector Juanjo Castro, cap de la Comissaria General de Policia Judicial de la Policia Nacional. Molts d'ells tornaven a les botigues dient que els seus gossos estaven malalts i la banda els portava a un dels centres de cria, on uns falsos veterinaris els tractaven. "Alguns es recuperaven, d'altres simplement morien", ha comentat Quiroga. Després, donaven un gos idèntic a la família.
Alt nivell de vida
Feia almenys vuit anys que l'organització criminal operava amb les seves bases logístiques a Barcelona i Madrid. Per això és gairebé impossible saber amb quants animals han traficat, quants han mort i quants diners han guanyat. S'ha de tenir en compte que, depenent de la raça, els cadells valien entre 500 i 1.500 euros. No hi ha una xifra total d'ingressos, però els líders de la banda tenien un nivell de vida molt alt. Cases de luxe, cotxes cars, vacances en resorts. La majoria tenien antecedents precisament per maltractament animal. El cap de la banda ha entrat en presó preventiva, el primer cop que s'aplica aquesta mesura provisional en un detingut per maltractament animal.
Tots els cadells rescatats es troben ara sota la tutela dels ajuntaments dels municipis on es van rescatar. El principal objectiu és trobar una nova família per a tots ells. Els quatre cossos policials han destacat en roda la premsa la importància de la col·laboració policial per haver aconseguit desmantellar la banda. També han agraït l'ajuda de desenes d'entitats, associacions i protectores que ara cuiden els cadells.