Misc31/01/2021

Microsoft Bob, el nyap que va engendrar la Comic Sans

Era un programa que simulava ser una casa per acostar l’ordinador als usuaris més novells

“Ara fa vint anys vaig crear la millor tipografia de lletra del món”, diu Vincent Connare amb un somriure burleta tot just començar el seu discurs. La sala de conferències esclata a riure. “Bé, sempre m’he sentit atret per les coses que no agraden”, aclareix. Connare és un dels convidats estrella de l’edició del 2015 de l’esdeveniment que cada any organitza la revista tecnològica nord-americana Wired amb artistes, programadors i emprenedors que volen revolucionar el món. Potser el seu nom no et sona de res, però és el creador d’una de les tipografies més odiades del món: la Comic Sans. “Vaig entrar a treballar a Microsoft el 1993, en un moment en què les empreses informàtiques tot just començaven a traçar estratègies per entrar a les cases”, recorda Connare. La companyia centrava tot l’esforç a crear el sistema operatiu Windows95 i les aplicacions que en formarien part. Durant mesos, Connare es va encarregar de dissenyar-ne les fonts tipogràfiques.

“Un dia Tom Stevens, un dels gestors de projectes, em va venir a veure per demanar-me l’opinió sobre les tipografies que havia decidit utilitzar per a una nova aplicació que preparaven”, afegeix el dissenyador. Es tractava de Microsoft Bob, un programa pensat per acostar l’ordinador a usuaris que mai abans n’havien fet servir. Amb un entorn il·lustrat i farcit de colors, l’aplicació simulava l’interior d’una casa, amb habitacions i objectes. Així, si l’usuari volia accedir a l’editor de textos, només havia de clicar a la llibreta que hi havia damunt una tauleta del menjador; si, en canvi, preferia consultar l’agenda, havia de clicar al calendari que penjava de la paret, just a sobre de la llar de foc. Els objectes es podien moure de lloc, es podien eliminar els que no es necessitaven, canviar el disseny de la casa i redistribuir-ne les habitacions. A més, l’usuari sempre estava guiat per un gos, en Rover, que a través de grans bafarades donava instruccions i recomanacions. “Tot el programa utilitzava la tipografia Times New Roman, però a mi no em va agradar gens -explica el dissenyador-. De tota la vida les bafarades incloïen un estil de lletra com la dels còmics de Marvel, fet a mà i amb formes més arrodonides”. La va crear de zero, però els directius la van considerar massa informal.

Cargando
No hay anuncios

Avui, del Microsoft Bob tan sols n’ha quedat la tipografia Comic Sans i el gos, que va reaparèixer a l’eina de cerca d’arxius del Windows XP. L’aplicació es va estrenar l’11 de març del 1995 i a principis del 1996 la companyia ja hi havia deixat d’apostar. Una de les causes de la mort va ser, precisament, l’estrena del Windows 95 pocs mesos després. “Els usuaris es van acostumar a la imatge professional i ordenada que oferia l’entorn del nou sistema operatiu, mentre que Microsoft Bob oferia una imatge infantil i bigarrada”, explica Ernest Solé, professor de l’àrea d’operacions i tecnologia de la UPF - Barcelona School of Management. Però aquest no va ser l’únic problema. “El programa pesava tant que molts ordinadors de l’època no tenien prou potència per fer-lo anar”, afegeix. La revista PC World va catalogar Microsoft Bob com el setè nyap tecnològic més gran de tots els temps i el portal Cnet el va situar com el pitjor de la dècada.