18 de desembre: Dia Internacional del Migrant
Misc18/12/2015

60 milions de refugiats i desplaçats al món per la guerra i la persecució política

L'ONU alerta que el 2015 es tancarà amb un rècord de refugiats: una de cada 122 persones del planeta està fora de casa seva forçada

Cristina Mas
i Cristina Mas

BarcelonaEl 2014 ens colpien les imatges de subsaharians enfilats a les tanques de Ceuta i Melilla, mesos després van arribar els naufragis massius entre Líbia i l'illa italiana de Lampedusa i ara són escenes macabres de famílies senceres en barcasses inflables que fan el perillós trajecte entre Turquia i les illes gregues. Són les cares de la crisi de refugiats, que té el Mediterrani com a epicentre. Des de la segona Guerra Mundial que no hi havia al món tantes persones forçades a marxar de casa. Segons l'informe de l'Alt Comissariat per als Refugiats de l'ONU (ACNUR), amb dades del juny, són 52,9 milions. El 2015 es tancarà amb 60 milions de refugiats que han hagut d'abandonar el seu país o bé de desplaçats interns dins les seves fronteres.

Les dades s'han disparat des del 2005, quan es comptabilitzaven 19,4 milions de refugiats al món. A principis d'aquest any eren poc més de 50 milions. Aquestes són les tres principals nacionalitats d'origen:

Cargando
No hay anuncios
  • Síria: amb 11,7 milions de desplaçats (cinc milions fora del país) és la principal font de refugiats del planeta. La meitat de la població del país ha hagut de marxar de casa a causa del conflicte que va esclatar arran de la repressió del règim de Baixar al-Assad contra la revolta popular que va començar el març del 2011, en el marc de l'onada de canvi al món àrab. La situació és tan greu que l'ACNUR reconeix automàticament la condició de refugiats a qualsevol persona procedent de Síria, sense que hagi d'acreditar ser víctima d'una persecució individual o com a membre d'un col·lectiu determinat.
  • Colòmbia: Els combats entre l'exèrcit, les FARC i diversos grups paramilitars han causat més de 220.000 morts i 6,5 milions de desplaçats, la majoria, dins del país.
Cargando
No hay anuncios
  • L'Iraq: El conflicte en què va degenerar la invasió nord-americana del país, que va acabar amb la imposició d'un govern corrupte i sectari i una violència continuada (a la qual s'ha sumat des del 2014 el fenomen de l'Estat Islàmic) han deixat 4,1 milions de desplaçats, dels quals 1,5 dins del país.

14 conflictes en marxa

Cargando
No hay anuncios

L'augment exponencial del nombre de refugiats al món respon a la multiplicació de les guerres, l'ACNUR n'assenyala 14 que han esclatat els últims 15 anys.

Cargando
No hay anuncios
  • Pròxim Orient: Síria, l'Iraq, el Iemen.
  • Àfrica: la Costa d'Ivori, República Centreafricana, Líbia, Mali, Nigèria, República Democràtica del Congo, el Sudan del Sud i, aquest any, Burundi.
  • Europa: Ucraïna.
  • Àsia: el Kirghizistan, el Paquistan, Birmània, el Nepal.
  • Amèrica Llatina: Colòmbia.

Els països veïns carreguen el pes

Cargando
No hay anuncios

L'Acnur constata que 9 de cada 10 refugiats estan en països en vies de desenvolupament: Europa rep només una petitíssima part (aproximadament un 4%) de la gent que es mou pel planeta buscant un lloc segur. Turquia és qui carrega amb més refugiats sirians (1,6 milions), i la República Democràtica del Congo acull 3 milions de persones, el Pakistan 3,8 milions i el Sudan uns 2,4 milions. Particularment difícil és la situació al Líban, amb 1,2 milions de refugiats, que equivalen aproximadament a un 20% de la població autòctona. En relació a la seva economia, Etiòpia és qui fa un esforç més gran: té 469 refugiats per cada dòlar del seu PIB per càpita.

Espanya, a la cua en acollida

Espanya ha estat tradicionalment un dels països més reticents d'Europa en l'acollida. Actualment té registrats 5.789 refugiats, i 11.020 sol·licituds d'asil pendents de tràmit, segons l'informe.