I si Nokia tornés a comprar Nokia?
Comprar una de les empreses més importants, prestigioses i ben equipades del món tecnològic per 5.500 milions d’euros i tancar-la quan encara no han passat dos anys, assumint unes pèrdues de 6.800 milions i despatxant gairebé 8.000 empleats. Això és el que acaba de fer Microsoft amb el que havia estat la divisió de telèfons de la finlandesa Nokia, que va adquirir per assegurar-se que algú fabriqués mòbils amb el seu sistema Windows Phone. L’aposta no els va sortir bé, si més no mirant-ho des dels EUA: allà -com a Espanya- porten Windows menys del 3% dels smartphones venuts. Al Regne Unit, França, Itàlia i Alemanya són al voltant d’un 10%, però això no compensa que a la Xina, el mercat més gran del món, encara els vagi pitjor: la seva quota és inferior a l’1%. La decisió de Satya Nadella, l’actual conseller delegat de Microsoft, representa que ja ningú fabricarà mòbils amb Windows Phone.
Suposo que aviat s’escriurà la crònica del paper que ha jugat en aquest fracàs el canadenc Stephen Elop, que havia dirigit la divisió empresarial de Microsoft abans de marxar a Finlàndia per fer-se càrrec de Nokia. Allà les seves fites van ser dues: ensorrar les vendes de mòbils Symbian en anunciar de manera prematura l’adopció de Windows Phone i vendre la part més gran de l’empresa a Microsoft, on Elop va tornar com a vicepresident de dispositius. Lògicament, ara Nadella també s'ha desfet d'ell.
Hi ha qui proposa que el que queda de Nokia recompri a Microsoft la que havia estat la seva divisió estrella i es posi a vendre smartphones amb Android. D’arguments a favor n’hi ha: el valor que conserva la marca, la xarxa comercial -Nokia encara ven més telèfons bàsics que Samsung-, la qualitat i capacitat de les fàbriques, i la bona relació que l’empresa manté amb les operadores de mòbil, a les quals ha seguit venent infraestructures de xarxa. Malauradament, sembla que els europeus seguirem sense tenir un fabricant de mòbils global: el president de Nokia ha dit que si hi ha telèfons amb la seva marca seran d’empreses com Foxconn, que els lloguin una llicència d’ús del nom. Llàstima.