La borsa o la vida

Nova definició de purgatori Doctor Propofol

i Xavier Bosch
14/01/2011
3 min
Regala aquest article

El purgatori, fins abans-d'ahir i segons la teologia catòlica tradicional, era el lloc on les ànimes no condemnades a les penes eternes han de purgar llurs pecats abans de pujar el cel.

Sempre havia intentat imaginar com era i on era aquest lloc misteriós. Me'l feia amb poca llum, trist, com un rebedor de prostíbul amb les flors marcides. Un lloc de discreció i silenci pel penediment. Des d'abans-d'ahir, però, hem obtingut les coordenades per arribar al purgatori sense necessitat de cap GPS espiritual. El papa Benet XVI, en l'audiència dedicada a santa Caterina de Gènova, en va donar més pistes i una nova definició: "El purgatori és un foc intern, no és un element de les entranyes de la Terra, no és un foc exterior". Ara ens comencem a entendre. A mi, modèstia a part i amb tots els respectes pels mossens que vaig tenir a classe de religió, ja em semblava estrany que el paradís, l'infern i el purgatori fossin llocs terrenals. O que els haguéssim de buscar qui sap a on, més enllà del planeta.

Ara el papa Ratzinger em treu un pes de sobre explicant-me que el purgatori no és un indret físic sinó un estat de l'esperit. La metàfora del foc interior, per bé que amb un deix gore , crec que s'entén prou bé. El purgatori és, doncs, el penediment, la pena que creiem merèixer per no haver estat a l'altura. Així ho entenc i no en faig broma. Al contrari, ho trobo útil i miraré d'aplicar-m'ho quan sigui l'hora.

Ara que el líder de l'Església ja gosa parlar-nos del purgatori amb paraules entenedores, potser també cal que vagi adequant noves entrades al diccionari. Per exemple, pel bé social i humanitari potser convindria que trobés una definició més apropiada al segle XXI de la paraula preservatiu .

S e sabrà tot, sí, llevat d'una cosa. Convé, pel bé del mite, que el misteri sobre la mort de Michael Jackson es perpetuï. La marca Marylin encara ven més per l'enjòlit de la seva mort que pels seus paperassos com a actriu.

Michael Jackson va morir als cinquanta anys per una "intoxicació aguda de propofol", un medicament a mig camí entre la sedació i l'anestesia i que, des de feia anys, reclamava que li administressin per poder dormir. Quan demanava la seva ració de "llet", els metges ja sabien a què es referia. El 25 de juny de 2009, el cardiòleg Conrad Murray, que ja vivia a casa seva, n'hi va acabar injectant una dosi després que, amb diferents calmants, el cantant no en tingués prou. Però el propofol és tan fort que necessita un control constant que Murray, parlant pel mòbil fora de l'habitació, no va fer. Quan el va voler reanimar, ja no hi va ser a temps.

Ara hem sabut que el doctor serà jutjat per homicidi involuntari. Esperarem la sentència recordant, això sí, que a la gira mundial del 1996 Jackson ja es va fer acompanyar d'un anestesista, que el 2005 va reconèixer prendre's 40 pastilles de Xanax cada nit per poder clapar i, sobretot, que Lise Marie Presley (la seva exdona i filla d'Elvis) té fresca la conversa en què en Michael li va dir que tenia la sensació que acabaria com el pare d'ella. Bingo.

Mentrestant, la seva germana LaToya va més enllà i alimenta la teoria de la conspiració. Assegura que Murray és el cap de turc d'una conxorxa molt més àmplia per assassinar el Rei del Pop. La seva mare, en canvi, considera que el doctor "és un monstre". No s'equivoqui, senyora. Potser el metge es passarà quatre anys a la presó per homicidi involuntari, però en aquesta història el monstre era el seu fill.

stats