Els observadors “no compliran” els estàndards internacionals

El Diplocat pagarà una part de la missió pel bloqueig de l’Estat

Els observadors “no compliran” els estàndards internacionals
i Albert Solé
27/09/2017
3 min

BarcelonaEls observadors internacionals que estan treballant a Catalunya des de fa 15 dies tenen molta experiència desenvolupant aquesta tasca en països d’arreu del món, però la seva feina l’1-O difícilment podrà ser considerada com una missió d’observació electoral. Així ho certifica Sònia Andolz, professora de política internacional de la UB i observadora acreditada per l’OSCE (Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa), i ho admeten a l’ARA fonts del Govern. La Sindicatura Electoral -que va dimitir la setmana passada amenaçada per les multes del TC- havia acreditat dues missions internacionals que en total sumen 14 persones; una d’encapçalada per l’holandès Daan Everts -diplomàtic i observador internacional amb molta experiència- en nom del The Hague Institute for Global Justice de l’Haia, i l’altra per Helena Catt, consultora de processos electorals a Europa, Àsia, Àfrica i el Pacífic Sud.

“L’OSCE no participa en uns comicis si no hi ha acord amb l’estat [igual que l’ONU i la UE], i la missió que ara hi ha a Catalunya no compleix amb els criteris estàndards que fixa aquesta organització”, recorda Sònia Andolz. No treballaran amb el programa informàtic de l’OSCE, no tindran prou efectius per visitar la majoria dels col·legis electorals el dia de les votacions i, a més, no parlen català i els traductors els paga el Diplocat -cosa que és irregular-, recorda, tot reconeixent les dificultats que hi està posant el govern espanyol: “Si la Generalitat no ho fa de la manera correcta és perquè l’Estat no ho permet amb el seu bloqueig”. Andolz està segura que els experts acreditats, de qui destaca la vàlua, faran constar aquest fet en els seus informes.

Segons explicava ahir el diari El País, la Generalitat és qui pagarà les despeses d’aquestes missions internacionals. A preguntes de l’ARA la conselleria d’Exteriors, que afirma que la missió internacional s’ha organitzat aliena al Govern, no va voler valorar-ho. Segons que ha pogut saber l’ARA de fonts de l’executiu, el Diplocat -que ahir va guardar silenci sobre la notícia- sí que paga l’estudi que elaborarà l’equip d’Helena Catt (no el d’Everts, l’altre acreditat per la sindicatura), perquè l’oposició de l’Estat ha fet que pocs observadors vulguin venir a Catalunya. Aquesta dada també fa que aquesta missió internacional no compleixi els criteris de l’OSCE. L’estat organitzador d’unes eleccions no paga mai el cost dels observadors. “Seria assenyalat a l’informe com a «poc indicat»”, explica Andolz.

Eurodiputats per l’1-O

En el cas d’uns comicis habituals hi ha dos tipus d’observadors internacionals: els electorals -juristes o politòlegs-, que s’encarreguen de validar el procés de votacions des del punt de vista democràtic, i els visitants internacionals -polítics o acadèmics-, que fan un informe polític. Dels primers no n’hi haurà a Catalunya, però de visitants sí. Un grup d’eurodiputats vindrà per analitzar l’1-O. I, com va passar el 9-N i el 27-S, el Diplocat oferirà pagar-los les despeses, tot i que no tots ho acceptaran.

Andolz està convençuda que, encara que els observadors complissin els estàndars, amb les condicions que tenia el referèndum abans fins i tot que hi hagués l’ordre de la fiscalia de precintar els col·legis electorals, “una missió de l’OSCE no aprovaria l’1-O”.

Rajoy busca la complicitat de la premsa internacional

Dilluns passat el ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis, es va reunir amb alguns corresponsals de mitjans internacionals i va constatar que el relat de la Generalitat ha calat des de fa temps entre aquests periodistes instal·lats a Madrid però que aquests dies s’han desplaçat a Catalunya. Amb la intenció de contrarestar el relat català, demà es desplaçarà a Barcelona el ministre d’Economia, Luis de Guindos -un dels pocs ministres que parla anglès-, i s’entrevistarà amb aquests corresponsals estrangers.

stats