OKM posa a la venda els coixins especials creats per Isidre Esteve
El dissabte 24 de març del 2007 va començar una nova vida per a Isidre Esteve. El motorista lleidatà va quedar paraplègic en caure de la moto mentre corria una cursa al desert d’Almeria. Un any i mig més tard va creure que estava a punt per competir novament, i va córrer amb cotxe el Ral·li Dakar del 2009. Dies després d’acabar-se la cursa, les llagues que es va fer a les natges, a conseqüència del fregament continu amb el seient, provocades per la duresa del recorregut i la seva immobilitat, el van obligar a una convalescència molt dura d’un any i mig, pràcticament estirat de bocaterrosa de manera permanent. “Allò va ser per a mi molt pitjor que la lesió que vaig tenir per l’accident”, explica Esteve.
A partir d’aquell moment va començar el seu projecte vital: fer un coixí intel·ligent que evités aquesta mena d’úlceres per pressió a la pell, molt habituals en les persones amb discapacitats motrius.
Set anys després, el projecte ja és una realitat industrial que ha fet possible l’empresa catalana OKM Química Ortopèdica, creada l’any 2000 per l’ortopedista Josep Maria Ardèvol. Aquesta empresa té la seu a Avinyonet de Puigventós i és propietat de vuit socis. Hi treballen vint persones, facturen gairebé quatre milions d’euros l’any i exporten a tot el món. El seu producte estrella és la fabricació de motlles a mida per confeccionar cotilles dedicades a l’ortopèdia, i materials per fer plantilles i fèrules.
Tres versions diferents
Per fer possible aquest coixí, que anomenen Núbolo (perquè és molt flonjo, i està farcit d’aire) han creat un equip específic d’enginyers i especialistes en electrònica i plàstics. Lídia Serenó, directora d’OKM, comenta que aquest projecte ha sigut “un pas endavant per a l’empresa, sobretot des del punt de vista tècnic”.
El Núbolo, que pot ser prescrit per la Seguretat Social, està disponible en tres versions. La gamma de preus va dels 450 euros de la versió més bàsica, en un primer any de promoció, als 2.400 euros de la destinada a persones amb un risc molt alt de tenir úlceres per pressió.
OKM no té una previsió de vendes del Núbolo, ja que això dependrà de l’acollida que tingui als mercats internacionals, on aquest producte haurà de passar els diferents controls necessaris per a la seva funció sanitària.
Miquel Angel Cos, fisioterapeuta i osteòpata del CAR de Sant Cugat, considera que la prova que van fer al Ral·li Dakar d’aquest any “ha sigut la més valuosa”. En total n'han fet nou prototips diferents, que han cobert més de més de 35.000 quilòmetres en fase de proves.
El procés de disseny del Núvolo ha sigut molt transversal, ja que hi han participat tècnics d’empreses diferents que, a més, han fet l’aportació econòmica per fer possible el projecte desinteressadament. “L’objectiu és fer projectes que aportin qualitat de vida a la societat”, diu cofoi Esteve, que creu que el Núbolo també pot ser molt útil per a persones que estiguin moltes hores assegudes a la feina, o fins i tot per a conductors professionals que passin moltes hores al volant.