ARTIFICIAL NATURALMENT

L’oli d’oliva i la classificació Nutriscore

19/02/2021
2 min
Regala aquest article

¿Com es pot fer que l’oli d’oliva surti millor a la classificació Nutriscore? Això no té solució, perquè és un problema mal plantejat. El Nutriscore és un sistema de punts que atorga als aliments una lletra (de la A a la F) i un color (de verd fosc a vermell).

A-verd és aliment de molta qualitat nutricional; F-vermell, de baixa qualitat. Els donen punts positius per la proporció de fruites i verdures, fibres i proteïnes; i negatius per la proporció d’energia, sucres, greixos saturats i sodi. La puntuació final es tradueix en la lletra i el color.

L’oli d’oliva no té fruita, verdura, fibra ni proteïnes; té molta energia i part dels greixos són saturats: cap factor positiu i dos de negatius. Per tant, li surt una C, pitjor que una beguda de cola light. Els elaboradors d’oli voldrien millorar-ho: les propietats nutricionals positives de l’oli d’oliva estan fora de qualsevol dubte, però Nutriscore no té en compte vitamines, additius ni minerals.

Com es podria millorar? Es podria posar alguna excepció al càlcul, per exemple regalant-li uns quants punts positius. També podrien treure del Nutriscore els aliments no formulats, és a dir, constituïts per un sol ingredient. Una tercera opció seria que Espanya abandonés el sistema Nutriscore. Les pressions d’elaboradors i nutricionistes sobre l’administració seran determinants.

El problema està mal plantejat perquè es vol que un únic valor numèric doni un criteri de millor o pitjor qualitat d’un aliment. És com el coeficient d’intel·ligència, en què un sol número classificava les persones... fins que va venir la teoria de les intel·ligències múltiples. La simplicitat de Nutriscore, les aplicacions Yuka i similars, no ajuden perquè culpabilitzen els aliments i no eduquen el consumidor.

stats