Coronavirus
Misc14/12/2021

Òmicron, ¿més o menys agressiva que la delta?: encara no hi ha conclusions

Pfizer assegura que la seva pastilla contra el covid és efectiva en gairebé el 90% de pacients d'alt risc

BarcelonaLa por s'escampa més ràpidament que la pólvora; més que qualsevol altra mercaderia. I la por de l'òmicron, identificada a Sud-àfrica fa quasi tres setmanes, ha provocat un estat d'alerta generalitzat des que el Regne Unit va suspendre a finals de novembre els vols amb la república. Alhora, ha generat tota mena de notícies contradictòries, en espera d'estudis més concloents quant a la letalitat i la capacitat de contagi de la nova variant. En les últimes vint-i-quatre hores, les contradiccions continuen accentuant-se.

Així, un primer estudi basat en dades reals de 78.000 casos registrats a Sud-àfrica entre el 15 de novembre i el 7 de desembre semblaria indicar que l'òmicron és un 23% menys greu que la soca delta i també que dues dosis de les vacunes ofereixen bona protecció contra l'hospitalització. La investigació també hauria demostrat que, en comparació amb els efectes del virus originat a Wuhan, l'òmicron ha provocat un 29% menys d'ingressos hospitalaris. Moltes menys persones també han necessitat tractament en unitats de cures intensives: només el 5% dels casos, en comparació amb el 22% dels pacients delta.

Cargando
No hay anuncios

Els especialistes de Discovery Health, l'asseguradora de salut privada més gran de Sud-àfrica, han assegurat aquest dimarts en conferència de premsa que l'afectació semblava ser menys greu. Ryan Noach, el director executiu de la companyia, ha dit: "Si ens fixem en la proporció de pacients ingressats a l'UCI per malaltia greu, en les tres primeres onades la proporció superava col·lectivament el 30%, i arribava fins al 35%, mentre que ara es pot veure molt clarament que en aquest període òmicron només ho ha necessitat el 13%. El que està clar és que les persones vacunades experimenten infeccions més lleus en general. Són principalment els no vacunats els que necessiten ingrés i oxigen a l'hospital", ha dit. Una altra dada esperançadora és que el nombre de morts encara és significativament menor que en onades anteriors, malgrat el ràpid creixement dels contagis.

Al mateix temps que es coneixen aquestes dades esperançadores, d'altres suggerien que les bones notícies són ho són tant, perquè els alts nivells d'exposició prèvia a tres onades anteriors podrien explicar els actualment relativament baixos d'hospitalització i malaltia greu en el present brot de la variant òmicron.

Cargando
No hay anuncios

Un patró fiable per a altres països?

La hipòtesi l'ha apuntada el vacunòleg Shabir Mahdi de la Universitat de Witwatersrand, que ha advertit també aquest dimarts que l'experiència de Sud-àfrica podria no ser un patró fiable per a altres països. En una entrevista amb el Global Health Crisis Coordination Center, Mahdi cita una enquesta feta a la província de Gauteng, epicentre del brot d'òmicron, que indica que el 72% de la població ja havia  experimentat una infecció prèvia per coronavirus.

Cargando
No hay anuncios

La incertesa, doncs, continua, enmig d'una histèria general, especialment al Regne Unit, on aquest vespre s'aprovaran una sèrie de mesures per intentar reduir la transmissió, que podria ser majoritàriament per òmicron abans de Nadal. Aquest dimarts s'hi han registrat 59.610 casos, el nombre més alt des de principis de gener, tot i que ahir el ministre de Sanitat va afirmar al Parlament que el departament d'estadística considera que n'hi poden haver 200.000 diaris.

D'altra banda, Pfizer ha anunciat també aquest dimarts que els assaigs clínics han confirmat que el seu tractament contra el covid, una píndola anomenada Paxlovid, redueix les hospitalitzacions i les morts entre persones d'alt risc en el 89%, sempre que el medicament es prengui en els primers dies després de l'aparició dels símptomes. Els resultats es basen en un assaig clínic fet amb més de 2.200 persones, i donen suport a les conclusions anunciades el mes passat a partir dels estudis preliminars. La farmacèutica, que també està al darrere d'una de les vacunes de MRN, ha afirmat que el tractament sembla efectiu contra la variant òmicron.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que des de l'inici de la pandèmia la investigació es va centrar principalment en les vacunes, els tractaments antivirals són cada cop més importants en el trànsit de malaltia pandèmica a endèmica.