L'Àfrica occidental diu adéu al pitjor brot d'Ebola de la història
Després de declarar Libèria lliure de l'epidèmia, l'OMS confirma que s'han tallat totes les cadenes de transmissió del virus a la regió, on han mort 11.315 persones infectades. L'organització adverteix, però, del risc que apareguin nous casos en els pròxims mesos
BarcelonaL'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat aquest dijous la fi del brot d'Ebola a l'Àfrica occidental, que durant dos anys ha infectat 28.637 persones i n'ha matat 11.315. L'anunci s'ha fet després que es complissin els 42 dies des que l'última persona infectada a Libèria va donar negatiu en dues ocasions consecutives al test que revela la presència d'Ebola a la sang. Sierra Leone i Guinea Conakry, els dos altres països afectats per la epidèmia, ja van superar el virus el 7 novembre i el 29 desembre de l'any passat, respectivament.
Per primera vegada des que es va detectar el primer cas de l'epidèmia, el desembre de 2013, "totes les cadenes de transmissió (del virus) conegudes han estat detingudes a l'Àfrica occidental", ha afirmat el director de Gestió d'Emergència i Resposta Humanitària de l'OMS, Rick Brennan, que ha afegit: "Avui és un bon dia... felicitem als pobles, governs i al personal sanitari que va fer front al major i més complex brot d'Ebola que s'hagi vist mai".
Cliqueu aquí per llegir el reportatge 'Els herois de l'Ebola', amb fotografies de Samuel ArandaDesprés de les celebracions, però, ha arribat l'advertiment. L'OMS considera que "la feina no està acabat" perquè tant Libèria com Guinea Conakry i Sierra Leone "enfronten un alt risc de petits brots addicionals" de la malaltia en els pròxims mesos. De fet, Libèria ja havia estat declarada lliure d'Ebola en dues ocasions. El gran repte de la regió, on actualment hi ha desplegats 1.013 col·laboradors de l'OMS, és la reforma d'uns precaris sistemes sanitaris que amb prou feines arriben per tractar malalties comunes.
La Comissió Europea ha celebrat la fi de les transmissions de l'epidèmia a l'Àfrica occidental, però ha deixat clar que mantindrà l'ajuda per reforçar, precisament, els sistemes de salut dels països afectats. El coordinador europeu de la crisi de l'Ebola i comissari d'Ajuda Humanitària i Gestió de Crisi, Christos Stylianides, ha declarat en un comunicat que ara "és més important que mai" ajudar Liberia, Sierra Leone i Guinea Conakry.
En concret, el comissari va destacar la importància de col·laborar amb aquests països en la inversió en "alertes efectives i flexibles i en mecanismes de resposta", uns requeriments "essencials" per a evitar que qualsevol brot futur es propagui.
"Tot i la declaració de l'OMS, no hi ha lloc per a la complaença", ha puntualitzat el responsable comunitari, que ha subratllat que el risc de reinfecció "és molt més alt del que pensàvem".
Més enllà dels morts: orfandat i cost milionari
Les xifres de morts registrades a l'Àfrica occidental a causa de l'Ebola són esfereïdores, però no són les úniques víctimes del brot. Segons ha subratllat aquest dijous UNICEF, prop de 23.000 infants han perdut un o ambdós progenitors o als seus cuidadors a causa de l'epidèmia. Uns nens que continuen necessitant suport, ha advertit l'organització.
"Frenar aquesta epidèmia ha estat un èxit, però no podem oblidar el terrible impacte de l'Ebola en aquests països", ha recordat el director regional d'Unicef per a l'Àfrica Occidental i Central, Manuel Fontaine, i ha afegit: "Moltes persones continuen patint, especialment els nens", ha afegit a través d'un comunicat. Només per mantenir el suport d'emergència als nens afectats per l'epidèmia a Guinea, Libèria i Sierra Leone, Unicef necessita 15 milions de dòlars (13,7 milions d'euros) entre gener i març de 2016. Una xifra molt elevada si tenim en compte que, segons el Banc Mundial, l'Ebola ha costat 32.000 milions (29,4 milions d'euros) de dòlars a l'Àfrica occidental.
De Guinea a Libèria, passant per Atlanta i Madrid: la cronologia del virus
Aquestes són les principals dates que han marcat l'evolució de l'epidèmia.
22 de març de 2014 - Es confirma un brot d'Ebola a Guinea Conakry. El brot, del cep Zaire, la forma més letal del virus, hauria aparegut el desembre de 2013.
31 de març de 2014 - El virus s'estén a Libèria.
26 de maig de 2014 - Es confirmen cinc morts per Ebola a Sierra Leone.
24 de juny de 2014 - L'Organització Mundial de la Salut (OMS) activa l'alerta global.
1 de agost de 2014 - Dos nord-americans, un metge i una missionera, són repatriats de Libèria a EUA, i ingressats en un hospital d'Atlanta on són tractats amb el sèrum experimental zmapp. Vint dies després reben l'alta.
12 d'agost de 2014 - Mor a Madrid el religiós espanyol Miguel Pajares, primera víctima europea de l'Ebola, cinc dies després de ser repatriat des de Libèria.
Setembre de 2014 - Continuen les repatriacions: dos nord-americans, una voluntària francesa i el religiós i metge espanyol, Manuel García Viejo, que arriba a Madrid procedent de Sierra Leone, el dia 22, i mor tres dies després.
30 de setembre de 2014 - Primer cas d'Ebola diagnosticat als EUA. Es tracta del ciutadà liberià Thomas Eric Duncan, que va viatjar infectat pel virus des de Libèria el dia 20 i el 28 va ingressar en un hospital de Dallas (Texas). Acaba morint els primers dies d'octubre.
6 de octubre de 2014 - Teresa Romero, una auxiliar d'infermeria de Madrid, dóna positiu al virus, en el que suposa el primer cas conegut de contagi fora de l'Àfrica. És donada d'alta al novembre. El sacrifici del seu gos, Excalibur, encén la polèmica entre partidaris i detractors a l'Estat.
29 de desembre de 2014 - El Regne Unit confirma un cas d'Ebola en una infermera arribada a Glasgow des de Sierra Leone, i que el 24 de gener següent rep l'alta. Pateix una recaiguda posterior i, al final, no surt de la unitat d'aïllament el 12 de novembre de 2015.
12 de març de 2015 - Es superen les 10.000 morts pel virus.
7 de novembre de 2015 - Sierra Leone és declarat lliure de Ebola.
29 de desembre de 2015 - Guinea Conakry és declarada lliure de Ebola.
14 de gener de 2016 - Després de 42 dies sense registrar-se cap nou cas a Libèria, l'OMS declara a aquest país lliure del virus.