L'estratègia negociadora de Junqueras amb Mas: el full de ruta abans que la llista
ERC aspira a trobar una entesa en els passos a fer per exercir la independència per aplanar el debat sobre les candidatures i assolir un acord que veu imprescindible
BarcelonaLes relacions entre el president català, Artur Mas, i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, no passen pel seu millor moment. La presentació del full de ruta dels republicans no ha caigut bé a CDC i fins i tot el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, l'ha considerat "una esmena a la totalitat" respecte a la proposta de Mas. Les crítiques de l'entorn convergent, al seu torn, han molestat la cúpula d'ERC, que acusa CDC de buscar una "adhesió" al seu pla. Sigui com sigui, els dos líders saben que tenen molta pressió per arribar a un acord i s'han compromès a escarrassar-s'hi. Per ara, estan buscant algun moment per reunir-se amb tranquil·litat i refer ponts.
El cert és que sembla complicat trobar un punt d'equilibri entre la voluntat de Mas de confeccionar una "llista de país" àmplia i sense partits –que ja ha estat rebutjada per la CUP– i l'horitzó de Junqueras de presentar-se en diverses candidatures sota un mateix paraigua i altres elements comuns com un punt al programa. Per tant, per on pot arribar l'entesa?
Fonts d'ERC apunten que la seva prioritat passa per tancar un acord en el full de ruta, en els passos a fer des de l'endemà de les eleccions si finalment s'imposa una majoria independentista. "Hem d'ajustar el full de ruta, ha d'estar ben clar i pautat", apunta un dirigent republicà, que creu que aquest pas facilitaria un acostament de posicions pel que fa al debat de les candidatures. De fet, més enllà de la forma amb què presentar-se als comicis, les propostes de Mas i Junqueras tenen alguns punts en comú.
Govern d'unitat, estructures d'estat i referèndum final
Per una banda, el president català aposta per establir una legislatura curta de 18 mesos en la qual Catalunya notificaria a la comunitat internacional la seva voluntat de ser independent i iniciaria les negociacions, edificaria les estructures d'estat pendents per fer-ho efectiu i començaria el procés participatiu per redactar la futura Constitució catalana. Per l'altra, el líder d'ERC aposta per exercir des del primer moment com un estat independent i edificar les estructures d'estat al mateix temps que s'impulsa el procés constituent. Aquesta fase acabaria per Mas amb unes noves eleccions i un referèndum definitiu sobre la independència, mentre que per Junqueras clouria amb la ratificació de la Constitució i, amb ella, del procés sobiranista.
Les diferències són clares –ERC voldria exercir la independència des de l'inici i CDC preveu encara una transició d'un any i mig–, però també són nítids els possibles punts d'acord. Uns i altres visualitzen un govern unitari de transició, prioritzen l'edificació de les estructures d'estat, aspiren a obtenir la mediació de la comunitat internacional, preveuen redactar la Constitució a través d'un procés participatiu, aspiren a una participació activa de la societat civil i d'independents en el procés i albiren un referèndum d'algun tipus com a última estació abans de certificar la plena sobirania. A més, Junqueras no fixa un termini per al seu full de ruta, cosa que no nega l'horitzó dels 18 mesos de Mas, i cap dels dos veu necessària una declaració explícita d'independència.
Junqueras vol evitar dilacions o negociacions de terceres vies
Per això, ERC vol començar el desglaç abordant com hauria d'actuar l'executiu ampli després dels comicis, detallant i calendaritzant cada pas a fer. Els republicans desconfien de Mas per no haver treballat amb prou celeritat en àmbits com la Hisenda pròpia o el banc públic la vigent legislatura i per haver renunciat a la consulta inicialment pactada per donar lloc al definitiu procés participatiu. ERC el vol lligar curt aquest cop per evitar sorpreses. També vol tancar la porta a qualsevol dilació del procés o negociació amb l'Estat en el cas que, després de les eleccions espanyoles del 2015, arribés alguna oferta de tercera via.
En aquest sentit, els republicans esperen que Mas accepti obrir el seu full de ruta i negociar-lo. "Serem generosos, però ell també ha de ser flexible", apunta un dirigent d'ERC. Saben que la pressió de la societat civil sobiranista i de bona part de les seves bases per arribar a un acord és alta i, de fet, Junqueras es va comprometre a l'últim consell nacional a no aixecar-se de la cadira fins que no hi hagués un acord. I aquest, per ara, es visualitza més factible en el full de ruta que en la fórmula per encarar les eleccions.