NOU FULL DE RUTA

ERC manté que l'independentisme sumarà més amb diverses candidatures però s'obre a negociar per "millorar" la proposta de Mas

Els republicans debatran amb el president català quina fórmula permetria obtenir més diputats, però creuen que la llista única amb la independència com a únic punt del programa no és la millor opció per convèncer els indecisos

Roger Tugas
26/11/2014
3 min

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, la secretària general, Marta Rovira, i la portaveu del partit, Anna Simó, van assistir dimarts a la conferència d'Artur Mas en què van poder escoltar els detalls del nou full de ruta del president català. Fins ara, quan algun dirigent d'ERC era interpel·lat sobre una possible candidatura unitària, sempre responia: "Primer parlem del què i del quan, i després, del qui i del com". Ara ja ho tenen. Què? La independència. Quan? En 18 mesos. En aquest sentit, els republicans se senten satisfets pel fet que finalment Mas hagi donat a conèixer quins passos vol realitzar i, per tant, fonts de la direcció confirmen a l'ARA que ja estan del tot oberts a discutir fórmules per avançar cap a la independència. Ara bé, parteixen de posicions de partida diferents, atès que Junqueras ja va presentar el seu full de ruta fa dues setmanes junt amb personalitats de la societat civil i dirigents exsocialistes de diversos corrents.

D'aquesta manera, ERC demana més concreció en els passos que s'haurien de fer en aquests 18 mesos fins a exercir la independència. I és que la proposta de Junqueras, per exemple, passa per pactar un "govern de transició per a la transició nacional" que, des del primer dia, actuï com un estat independent, creï les estructures d'estat imprescindibles i aprovi lleis com la de transitorietat jurídica. Paral·lelament, aquest executiu intentaria buscar el reconeixement d'altres estats i negociar una separació amistosa amb el govern espanyol, i el nou Parlament aprovaria la declaració d'independència. El referèndum sobre una Constitució catalana elaborada de forma participativa ratificaria definitivament la constitució de la nova República.

Per altra banda, però, des d'ERC també dubten que una llista única sigui la millor fórmula per "maximitzar el nombre de diputats independentistes". Ben al contrari, opinen que una fórmula que passi per una aliança programàtica –amb diversos punts en comú en les candidatures independentistes– i un paraigua comú que les aglutini –CiU-Ara és l'hora, ERC-Ara és l'hora i CUP-Ara és l'hora, per exemple, segons va proposar Junqueras– "tot indica que és guanyadora clarament, que suma més", en paraules d'un dirigent.

Els republicans defensen que si es vol jugar a una sola carta, cal tenir molt clar que s'ha d'imposar i, per fer-ho, asseguren que no es poden descuidar en les eleccions altres eixos més enllà del nacional com la justícia social o la lluita contra la corrupció i per la regeneració democràtica. Si ho fessin, apunten, podrien donar ales a altres formacions com Podem, que sí que en fan bandera des de posicions no independentistes. Ho ha insinuat Simó aquest dimarts al matí en afirmar que, en campanya, també caldrà "parlar de justícia social, de regeneració democràtica, de república catalana...". Per això Simó ha dit que cal "millorar" la proposta de Mas.

L'obsessió d'ERC ara no és afiançar els convençuts, sinó acostar-se als indecisos i, molt especialment, a l'àrea metropolitana i a comarques històricament poc sobiranistes com el Baix Llobregat. I creuen que, per fer-ho, cal acompanyar la reivindicació del nou estat de propostes de millores socials i democràtiques, així com sumar aquells sectors del socialisme catalanista que estan marxant del PSC –i que recelen d'una aliança amb Mas–. En aquest sentit, ERC ja ha tancat gairebé 100 coalicions amb formacions d'exsocialistes de cara a les eleccions municipals. "La pregunta és: com arribem a més gent?", assenyalen els republicans.

Els propers passos per a ERC passen per les assemblees territorials que ha convocat per a dijous i divendres, per debatre amb les seves bases el full de ruta ofert per Mas i el que ja va detallar Junqueras. El consell nacional de dissabte ratificarà el posicionament definitiu i el líder dels republicans l'exposarà en una conferència dimarts vinent. Tot apunta, però, que ERC obrirà converses amb el president català amb l'objectiu de convèncer-lo que la millor opció és presentar-se amb tres llistes –una de liberal, una de socialdemòcrata i una d'esquerra alternativa–, totes elles tan àmplies com sigui possible, coordinades i amb representació de la societat civil. Són conscients, però, que la pressió que rebran els propers dies des de l'entorn de CDC per a la llista única serà alta i, en aquest sentit, estaran atents al posicionament que emeti l'ANC dissabte. La presidenta de l'entitat, Carme Forcadell, ja va dir després de la conferència de Mas que "ERC ho té més difícil per no sumar-se a una llista conjunta".

stats