Misc23/04/2021

Esperança davant la malària: Oxford anuncia una primera vacuna amb més d'un 75% d'efectivitat

Un estudi preliminar a Burkina Faso revela "nivells d'efectivitat sense precedents"

ARA
i ARA

BARCELONACientífics de la Universitat d'Oxford asseguren haver desenvolupat la primera vacuna contra la malària amb una efectivitat superior al 75%, el nivell fixat com a objectiu per l'Organització Mundial de la Salut (OMS). El resultat esperançador prové d'un estudi preliminar realitzat a Burkina Faso i publicat aquest divendres a la revista mèdica The Lancet, que constata que el preparat, que rep el nom de R21/Matrix-M, ofereix una efectivitat del 77% durant 12 mesos de seguiment.

La malària és una malaltia que pot arribar a ser mortal, causada per paràsits que es transmeten a les persones a través dels mosquits. L'OMS estima que cada any moren més de 400.000 persones a causa d'aquesta malaltia, la majoria nens de l'Àfrica subsahariana, i assenyala que només el 2019 es van notificar 229 milions de casos de malària.

Cargando
No hay anuncios

Els assajos, que es van fer entre maig i principis d'agost del 2019 amb 450 nens de Burkina Faso d'entre 5 i 7 anys, revelen que la vacuna té "nivells d'efectivitat sense precedents", segons explica en un comunicat el director regional de la unitat d'investigació clínica de Nanoro, Halidou Tinto, en una informació que recull l'agència Efe. Després d'aquests resultats, començarà una nova fase d'assajos amb 4.800 nens d'entre 5 i 36 mesos, per tal de confirmar les dades recollides.

Cargando
No hay anuncios

En les últimes dècades, més de 100 vacunes candidates havien entrat en fase d'assajos clínics, però cap havia mostrat l'eficàcia del 75% requerida per l'OMS i prevista al seu Full de ruta de les tecnologies contra la malària. La vacuna contra la malària més eficaç fins ara tan sols havia mostrat una efectivitat del 55% als assajos realitzats amb nens africans.

"La vacuna disposa del potencial per tenir un gran impacte en la salut pública, si s'obté la llicència", assegura en un comunicat Adrian Hill, director de l'Institut Jenner –centre associat a la Universitat d'Oxford encarregat de la creació del preparat– i coautor de l'estudi. Segons Hill, si la vacuna aconseguís llum verda, se'n distribuirien almenys 200 milions de dosis en els pròxims anys.